Световният шампион във Формула 1 показа класата си и записа

...
Световният шампион във Формула 1 показа класата си и записа
Коментари Харесай

Макс Верстапен спечели първото Гран при на Маями

Световният първенец във Формула 1 сподели класата си и записа историческа победа.

Макс Верстапен с Ред Бул завоюва третата си победа за сезона, откакто изпревари своя огромен съперник Шарл Льоклер с Ферари и завоюва първото в историята Гран при на Маями във Формула 1. Льоклер приключи втори пред своя съотборник от Ферари Карлос Сайнс, който се качи на подиума след неприятна форма в предходните две надпревари.

Верстапен редуцира изоставането си от Шарл Льоклер в класирането при водачите на 19 точки. Световният първенец бе изрично най-бърз на пистата край " Хард Рок Стейдиъм " във Флорида и победи с 0.661 секунди, откакто оглави класирането още при започване на конкуренцията. 

Състезанието за Гран при на Маями бе решено в първите четири обиколки. Льоклер резервира лидерското си място в първия завой, а Верстапен зае втората позиция и остави второто Ферари, ръководено от Карлос Сайнс (Испания), зад себе си. На четвърта позиция се подреди Серхио Перес (Мексико, Ред Бул), до момента в който Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) се допря с болида на Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) и се смъкна до осма позиция.

Льоклер водеше първоначално с близо секунда пред Верстапен, чиято скорост обаче се оказа непреодолима за водача на Ферари. Самият нидерландец бе в превъзходна форма. Късна приложимост на спирачките му обезпечи второто място в първата обиколка, а в четвъртата той изпревари Льоклер на старт-финалната права. 

При изминаването на близо третина от дистанцията Ферстапен към този момент имаше 3 секунди преднина и нижеше връх след връх на трасето в Маями, до момента в който най-голямата вяра на Ферари за победа бе автомобил по сигурността за ликвидиране на темпото на международния първенец или чифт софт гуми на мястото на медиумите в последните обиколки.

Когато водачите се извъртяха в бокса и гумите загряха, разликата сред Верстапен и Льоклер към този момент бе станала над 7 секунди, а нидерландецът още веднъж стартира да прави най-хубави обиколки. Дългоочакваният автомобил по сигурността обаче се появи в 41-та обиколка поради завъртане на Ландо Норис, който бе ударен от Пиер Гасли. 

Автомобилът по сигурността се отдръпна 10 обиколки преди края, само че това не спря Верстапен, защото гумите на нидерландеца бяха " по-свежи " от тези на Льоклер и резервоарът имаше повече гориво. Ферари не се възползва от автомомобила за сигурност и Льоклер не влезе в пита, с цел да смени гуми, което се оказа решаващо в последните обиколки и битката за първото място. В последна сметка международният първенец завоюва с 0.661 секунди и редуцира изоставането си в класирането при водачите на 19 точки.

Карлос Сайнс удържа третото място и остави зад себе си Серхио Перес, който на няколко пъти го нападна в последните обиколки, само че по този начин и не съумя да го изпревари. 

Джордж Ръсел, който се възползва от автомобила за сигурност и завърши пети, изпреварвайки Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Седемкратният международен първенец приключи шести, а Ботас се подреди седми. Финландецът позволи доста груба неточност, която разреши да бъде изпреварен и от двата болида на Мерцедес. Пилотите на Алпин - Естебан Окон и Фернандо Алонсо приключиха осми и девети, а в топ 10 откри място и Алекс Албън с Уилямс, написа bnr.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР