Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели състезанието за

...
Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели състезанието за
Коментари Харесай

Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Емилия-Романя!

Световният първенец във Формула 1 Макс Верстапен завоюва надпреварата за Гран при на Емилия-Романя! Нидерландският водач на Red Bull започва от първа позиция през днешния ден и не даде никакъв късмет на своите преследвачи и изцяло справедливо стигна до триумфа. Победата е още по-сладка за австрийския отбор, откакто втори се подреди съотборникът на Верстапен - Серхио Перес. На почетната стълбичка откри място и водачът на McLaren Ландо Норис.

Надпревраата обаче се оказа цялостно отчаяние за почитателите на Ферари, които чакаха доста повече от своите любимци. Подписалият нов контракт по-рано през тази седмица Карлос Сайнц отпадна още в първата обиколка след спортен случай с Даниел Рикиардо, до момента в който Шарл Льоклер водеше сериозна битка за втората позиция с Перес, само че девет тура преди края се завъртя и падна до деветата позиция. В последна сметка монегаскът приключи надпреварата на шесто място.

 За Верстапен това е втора победа за сезона след тази в Саудитска Арабия в края на март месец, а Red Bull се поздрави с първи двоен триумф за акцията, защото мексиканецът Серхио Перес финишира втори. Третата позиция в крайното класиране зае британецът Ландо Норис с McLaren. Джордж Ръсел с Mercedes удържа 4-ото място след офанзивите на Валтери Ботас, докахо Люис Хамилтън с другата кола на Mercedes остана едвам 14-и.

Първото за годината съревнование на европейска земя не предложи особени страсти, макар че водачите стартираха на изцяло мократа писта " Имола ", което създаваше предпоставки за вълнуващи обрати. Такива обаче не настъпиха, защото времето се задържа устойчиво, а потеглилият от полпозишън Верстапен нямаше усложнения да задържи първата си позиция от самото начало.

На старта Макс Верстапен не даде никакъв късмет на Шарл Льоклер да го изпревари, а Серхио Перес даже съумя да прескочи монегаска за втората позиция. Впоследствие и Ландо Норис се оправи с Льоклер, който падна до четвърто място.
Снимка: БГНЕС  Макс Верстапен завоюва надпреварата за Гран при на Емилия-Романя!
В същото време Даниел Рикиардо удари откъм гърба Карлос Сайнц, като и двамата отидоха в зоната с трошляк. Веднага бяха показани жълти знамена в първия бранш, а на пистата излезе и кола на сигурността. Според автобус контрола случаят сред двамата е спортен и няма да има спомагателни последици.

В петата обиколка надпреварата беше рестартирано, като Верстапен остана водач, Перес беше втори, а трети и четвърти са Норис и Льоклер. След рестарта монегаскът бе на 2,7 секунди зад международния първенец.

Льоклер обаче натисна Норис и три тура по-късно изпревари водача на McLaren за третата позиция. В същото време Люис Хамилтън преследваше Ланс Строл за 10-ото място, като задатъкът на канадеца бе по-малко от 0,7 секунди.

В 12-ата обиколка другият водач на Mercedes изпревари Кевин Магнусен, само че датчанинът незабавно контраатакува и си върна позицията на излизане от завоя. Малко по-късно обаче последва нова офанзива на Ръсел на шикана, която този път беше сполучлива и британецът към този момент върви пети.

В 13-ия тур Льоклер понижи изоставането си на по-малко от две секунди от Перес, до момента в който Верстапен има задатък от 5,5 секунди пред своя мексикански съотборник.

В рамките на две обиколки (19-а и 20-а) в бокса за промяна на гуми влязоха Перес (средно твърди), Ръсел (средно твърди), Хамилтън, Верстапен и Льоклер, които също сложиха приблизително твърди сликове.

Монегаскът се завърна на пистата пред Перес, който обаче незабавно го нападна и не му остави време да загрее новите си гуми, след което си върна втората позиция. Верстапен е отпред със 7,2 секунди пред Перес, Льоклер е трети, на 9 секунди зад международния първенец.

В 26-ия тур Естебан Окон беше осъден с 5 секунди за рисково връщане на алеята пред боксовете от екипа на Alpine.

Осем обиколки по-късно Хамилтън опита две следващи офанзиви рещу Гасли за 13-ото място, като на прекъсването за „ Вилньов “ беше най-близо, само че остана от външната страна. Към 36-ата обиколка Окон вървеше 11-и, само че е осъден с 5 секунди, което значи, че Албън, Гасли и Хамилтън могат да се пред него на финала, даже и да не съумеят да го изпреварят.

Към 38-ия тур Верстапен водеше с 12,7 секунди пред Перес, а Льоклер бе на 2,2 секунди зад Перес. В 41-ата обиколка международният първенец затвори с една обиколка Хамилтън, който се дръпна настрана на стартфиналната права.

В 42-ата обиколка Верстапен направи нова най-бърза обиколка и води безапелационно с 12,2 секунди пред Перес. Льоклер пък бе на 2,9 секунди зад Перес.

Три тура по-късно още веднъж Хамилтън опита две офанзиви против Гасли, само че още веднъж несполучливи.

Постепенно Льоклер съумя да си върне третото място в колоната и да изпревари Ландо Норис, а от щаба на Ферари първи взеха решение да заложат на меки гуми, с които да се нападат два болида на Red Bull. Самият Льоклер обаче изрази подозрение към избора на екипа му и тези му съмнения се оказаха оправдани. В 54-тата обиколка монегасецът позволи доста груба неточност, която го извади от борбата за места на подиума. Льоклер се завъртя на един от завоите и напусна пистата. В този миг той " дишаше във врата " на намиращия се на втора позиция Серхио Перес, а случаят го принуди да влезе за повторно в бокса в границите на няколко тура и това го смъкна до девета позиция.

До края на надпреварата Льоклер съумя да се изкачи до шестото място, само че това е дребна разтуха за него поради обстоятелството, че Верстапен събра цялостен актив от точки през уикенда, печелейки надпреварата, спринтовото съревнование и давайки най-бърза обиколка.

Световният първенец Макс Верстапен с Red Bull завоюва спринтова конкуренция в събота и ще започва от първа позиция през днешния ден. Нидерландецът, който потегли първи, откакто победи в квалификацията в петък, записа време от 30:39.567 минути и взе 8 точки. Верстапен стигна до успеха извънредно трагично, изпреварвайки Льоклер в предпоследната обиколка.

Втори се класира водачът в шампионата Шарл Льоклер с Ферари на 2.975 секунди, а трети е съотборникът на Верстапен - Серхио Перес с пасив от 4.721 секунди.

Пилотите на Mercedes Люис Хамилтън и Джордж Ръсел ще започват надлежно 14-и и 11-и. Китайският водач Гуанюй Чжоу с Alfa Romeo не съумя да приключи спринта, откакто се сблъска с Пиер Гасли от Алфа Таури и разруши болида си.

Според резултатите от надпреварата първите осем водачи завоюваха точки. Стартовата решетка се образува въз основа на резултатите от спринта, а не на квалификацията, която се организира преди ден.

„ Имола “ се завърна в календара на Формула 1 през 2020-а след 14-годишно неявяване, само че това е първи път от три издания, в които почитателите са позволени след пандемията на ковид. За уикенда са продадени над 120 хиляди билета.

Стартовата решетка:

1. Макс Верстапен (Нидерландия, Red Bull)

2. Шарл Льоклер (Монако, Ferrari

3. Серхио Перес (Мексико, Red Bull)

4. Карлос Сайнс (Испания, Ferrari

5. Ландо Норис (Великобритания, McLaren)

6. Даниел Рикардо (Австралия, McLaren)

7. Валтери Ботас (Финландия, Alfa Romeo)

8. Кевин Магнусен (Дания, Haas)

9. Фернандо Алонсо (Испания, Alpine)

10. Мик Шумахер (Германия, Haas)

11. Джордж Ръссел (Великобритания, Mercedes)

12. Юки Цунода (Япония, AlphaTauri)

13. Себастан Фетел (Германия, Aston Martin)

14. Люис Хамилтън (Великобритания, Mercedes)

15. Ланс Строл (Канада, Aston Martin)

16. Естебан Окон (Франция, Alpine)

17. Пиер Гасли (Франция, AlphaTauri)

18. Александър Албон (Тайланд, Уилямс)

19. Николас Латифи (Канада, Уилямс)

20. Гуанюй Чжоу (Китай, Alfa Romeo)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР