Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън успя още във

...
Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън успя още във
Коментари Харесай

Пилотите от F1 вече няма да коленичат преди старт

Световният първенец във Формула 1 Люис Хамилтън съумя още във второто съревнование за сезона да извърши своя план и стъпи на подиума като победител, и то с вдигнат високо пестник, в символ на съпричастност към придвижването Black Lives Matter (BLM). Британският водач на " Мерцедес " го реализира във вчерашния старт за " Гран при " на Щирия на пистата " Ред Бул Ринг " в Шпилберг (Ав).

За разлика от предния уикенд, самото съревнование този път бе белязано с по-малко интензивност против расизма. Демонстрацията на водачите преди старта бе доста по-мека и единството им не бе по този начин огромно. Седмица по-рано 14 от 20-те водачи коленичиха, изпълнявайки непокътнатата поза на BLM. Този път не всички водачи си дадоха труд даже да участват на такава гала преди старта, а ТВ операторът отряза фрагмента след едвам няколко секунди.

Хамилтън много меко окачестви това като " условия " и не уточни никого с пръст. Той описа, че в петък водачите още веднъж са обсъждали какво да създадат. Някои са декларирали, че един път е било задоволително, други – че са съгласни за малко театралничене, само че без да коленичат. " Опитах се да поговоря малко повече уединено с тези, които не желаеха да паднат на коляно ", изясни Хамилтън.

Той изясни дипломатично, че водачите са възнамерявали действието си, само че този път

 

митингът не е бил включен в формалния график

 

преди старта, тъй че всичко е станало " небрежно ". В резултат някои водачи не са съумели да дойдат в точния момент, а в същото време F1 съблюдава рекламните си отговорности и сподели аеробатика.

Хамилтън обаче продължи със своята антирасистка ангажираност и след успеха.

" Чета, слушам и виждам хора, които споделят: " Всеки живот има значение, белият живот също има значение ". Което е неоспоримо – съобщи първенецът. – Животът на цветнокожите дълги години, стотици години е бил по-маловажен. Така че това е опит да достигнем до хората, тъй като някои слагат стена пред себе си. Това е било нещо като щит пред нас в учебно заведение, във възпитанието, в нашите общности. Може би има хора, които не са израснали с расизма, не са се сблъсквали, не са били обект на корист. Имам черни другари, което са съумели в живота, като са израснали в черна общественост. Други, като мен, са израснали измежду бели. Става въпрос за схващане. И прекарах малко време в диалог с водачите. Не зная дали те изцяло схващат какъв брой ефикасни могат да бъдат гласовете им. Или

 

някои от тях просто не желаят да поддържат Black Lives Matter,

 

само че се застъпват за антирасизъм. Което въпреки всичко е същото. Има такива, които споделиха, че BLM наподобява политическо придвижване, а аз съм дал да се разбере, че не поддържам политическата страна на нещата. Важни са правата на индивида. "

Хамилтън сътвори комисия, която би трябвало да изследва аргументите за неналичието на посланичество на етническите малцинства в автомобилния спорт. В тази връзка той бе запитан какво ще предприеме за старт №3 – в Унгария тази неделя.

" Какво ще вършим? Не знам, в действителност. Но мога да кажа, че няма да е това – отговори първенецът. – Да паднем на коляно, да имаме черен болид в " Мерцедес " не взема решение казуса. Това оказва помощ да усилваме информираността. Но пък имаме цялостен сезон пред нас – това е непрекъсната битка, която всички би трябвало да водим, в това число и медиите. Когато разисквам с водачите, с младите очаквания, аз звуча като: " Момчета, вие сте бъдещето на този спорт. Аз ще опитам да остана в него колкото мога, само че вие ще носите щафетата и ще водите този спорт. Трябва дружно да дадем превъзходен образец на света, който следи битката за правдивост и тъждество. Аз няма да се откажа. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР