Световният шампион в суперендурото Теодор Кабакчиев си постави за цел

...
Световният шампион в суперендурото Теодор Кабакчиев си постави за цел
Коментари Харесай

Кабакчиев: Предстои ми нова битка и трябва да бъда още по-добър

Световният първенец в суперендурото Теодор Кабакчиев си сложи за цел да бъде още по-добър през идващия сезон, в който ще кара в елитния клас " Престиж ". Той съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция, че купата в клас " Джуниър " му предлага борба на по-високо равнище и е задължен да надгражда. Българинът завоюва трофея предварително, откакто Международната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ) анулира последния кръг за сезона поради пандемията от ковид.

" Всичко се случи доста бързо, действително три или четири дни преди да караме в самия финален кръг. Подготвяхме се и знаехме, че той може да бъде отсрочен, само че не си и мислехме за преустановяване на сезона. Сутринта (на 17 март) обаче спортният министър в Полша сподели, че стопират всички спортни мероприятия, а следобяд и от ФИМ оповестиха имената на международните първенци ", сподели той за Българска телеграфна агенция.

Кабакчиев оглави класирането в предпоследния кръг в Будапеща, когато реализира нещо съвсем немислимо в суперендурото - тройна победа. По правилник той започва от последно място във втория от общо три манша.

" Да, в действителност е доста мъчно, когато стартираш финален. Аз обаче бях квалифициран - анализирал съм карането на всеки мой противник и знаех от кое място ще влязат всички в първия завой. Избрах най-грешната по принцип линия, само че тя бе изцяло свободна и това ми оказа помощ. Изпреварих множеството от тях още на старта, а останалите - в идващите няколко обиколки. Така излязох рано преди всичко и можех да довърша надпреварата несмущаван ", продължи Кабакчиев.

" Имахме опасения, че последният кръг може да не се организира или да бъде без аудитория. Аз желаех да караме, само че за локалната федерация не беше преференциално чисто финансово. Разбира се, надявах се да има старт и той да бъде с аудитория, тъй като българските почитатели ми помогнаха извънредно доста в предните надпревари от шампионата.

" Така се стигна и до прекратяването на сезона, а това се случи в деня след рождения ми ден. Благодаря на всички, които ми възпламениха телефона и в двата дни, макар че на някои от тях не съумях да отговоря в точния момент. Иначе аз бях в фамилна конюнктура, когато излезе решението на ФИМ и всички бяхме доста удовлетворени ".

Кабакчиев завоюва купата с мотор на КТМ, само че не фабричен и поради това той към момента не е сигурен какво крие бъдещето за него. През идващия сезон българинът ще кара в клас " Престиж ", защото регламентът не разрешава на първенците в " Джуниър " да пазят купата си. Освен това, той ще навърши и оптималната разрешена възраст за категорията.

" Все още не мисля интензивно за следващата година, тъй като обстановката не го разрешава. Новият сезон сигурно ще бъде сложен, тъй като промяната на класа е и нова борба. Аз постоянно си слагам за цел да бъда по-добър. Трябва да има върху какво да се надгражда. Просто ще ми бъде нужно малко време, с цел да се приспособявам със промяната ", сподели още той.

Българският международен първенец добави, че прекарва карантината в родния град Габрово.

" Старая се да вардя изолираност и лимитирам до най-малко обществените контакти. След като се прибрах от Испания (където тренира) бях под 14-дневна карантина и стоях затворен непрекъснато. Първите дни ми беше доста мъчно даже да задрямвам нощем. За всеки не е елементарно, а включително влизат и спортистите. Тренирам колкото мога на двора и в гаража, купих си боксова круша и се старая да бъда във форма, до момента в който премине изключителното състояние ", приключи той.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР