Световният шампион по ски ориентиране от 2017 г. Станимир Беломъжев

...
Световният шампион по ски ориентиране от 2017 г. Станимир Беломъжев
Коментари Харесай

Отлично представяне на Станимир Беломъжев на Европейския шампионат по ски ориентиране

Световният първенец по ски насочване от 2017 година Станимир Беломъжев се завърна през вчерашния ден от Европейското състезание в Русия с две пети места, завоювани в зверска конкуренция.

Шампионатът в Ханти Мансийск започва със спринтова отдалеченост. Очаквано домакините преобладаваха като окупираха първите две позиции. Със злато се окичи Сергей Горланов, а среброто остана за Владислав Киселев. Същинска драма се разигра за бронзовото отличие. Станимир се бори като лъв с финландеца Котро и норвежеца Хеймдал до последните метри и съумя да завоюва призовото пето място, единствено на секунда от бронза, с който се снабдиха двамата му съперници с равно време.

На междинната отдалеченост в всеобщия старт Тачо хвърли доста старания и беше в лидерското трио до 2/3 от дистанцията, където за жалост счупи щека и се наложи да премине повече от два километра единствено с една щека, до момента в който получи аварийна. Поради този случай той приключи 14-ти от 57 финиширали. При такива условия множеството състезатели не приключват. Надпреварата още веднъж бе извоювана от руснака Сергей Горланов.

Последният самостоятелен старт бе дългата отдалеченост. Маршрутът беше дълъг към 30 км, само че за сметка на това с тежки изкачвания и бързи спускания и обща позитивна денивелация от 1000 м. Трасето още веднъж сътвори причина за съветски триумф. Станимир поддържаше чудесно движение от началото до края и имаше моменти, в които спореше за второ и трето място. Руснаците Ламов, Горланов и Киселев окупираха първите три позиции, а Тачо завоюва още веднъж влиятелното 5-то място, на 34 секунди от бронза и 3 минути от златото, оставяйки зад себе си доста именити величия в този спорт.

Със стартовете от Европейския шампионат завърши и конкуренцията за Световната купа. Станимир, който стана баща в края на предходната година, приключва в топ 10 за Световната купа, с актив от 143 точки в крайното класиране. Той и старши треньорът на Националния тим, татко му Иван Беломъжев са доста удовлетворени от представянето и гледат напред към сезон 2020/2021.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР