Световният шампион Макс Верстапен записа най-доброто време в рамките на

...
Световният шампион Макс Верстапен записа най-доброто време в рамките на
Коментари Харесай

Верстапен над всички в първия ден на тестовете в Бахрейн

Световният първенец Макс Верстапен записа най-хубавото време в границите на първия ден на предсезонните проби във Формула 1 за 2023 година. Нидерландецът бе единственият водач, който кара в границите на целия първи ден за подготовка на пистата „ Сахир “ в Бахрейн.
 Верстапен най-бърз в първата заран на теста в Бахрейн Верстапен най-бърз в първата заран на теста в Бахрейн
Пилотът на Ред Бул бе най-бърз и до обяд, като в следобедната сесия той съумя да усъвършенства своя резултат до 1:32.837, откакто сутринта записа 1:32.959. И в двата случая той употребява гумите С3, с цел да запише своя рекорден резултат.

Втори в края на първия ден се класира новият водач на Астън Мартин Фернандо Алонсо, който бе с 0.029 секунди по-бавен от Верстапен, още веднъж с С3. Испанецът обаче реализира своето рекордно достижение в границите на последния час за подготовка през днешния ден, когато слънцето към този момент бе залязло и пистата беше почнала да изстива и дава по-добро сцепление.

Тройката в края на първия ден за подготовка добави водачът на Ферари Карлос Сайнц, който бе с 0.416 по-бавен от Верстапен, също с С3, като той кара единствено в границите на утринните часове. Неговият съотборник Шарл Леклер бе с 0.014 по-бавен, макар че разполагаше с по-добри условия на пистата в границите на следобедната сесия. Както и първите трима монегаскът също употребява гумите С3 в своя рекорден тур.

Ландо Норис от отбора на Макларън записа петия най-хубав резултат в хода на първия тестов ден, макар че загуби близо два часа от него поради индустриален недостатък на неговия MCL60, който наложи продължителни ремонти. Дефектът бе обвързван с елементи от предното окачването на болида на английския играч.

Заради този проблем Норис приключи деня с едвам 40 тура на своята сметка, което е изравнено най-ниско достижение с това на тест водача на Астън Мартин Фелипе Другович, който кара в утринната сесия. Също като Норис присъединяване на бразилеца бе лимитирано от механически проблеми, които го оставиха в гаража близо час още при започване на деня. Спирането на бразилеца на 4-я завой в първата му обиколка през днешния ден бе повода и за единствения червен байрак в границите на първия изпитателен ден за 2023 година.

Напълно предстоящо най-вече обиколки в границите на днешния ден направи Верстапен, който приключи с цели 157 тура при спортна отдалеченост от 57 на „ Сахир “. От отборна позиция Ред Бул бе с най-големия километраж след въпросните 157 обиколки на Верстапен, равняващи се на 849.684 километра. На второ място се подреди екипът на Мерцедес с общо 152 тура, 69 на Джордж Ръсел сутринта и 83 на Люис Хамилтън следобяд, а тройката в тази най-важна ранглиста по време на тестванията добави Уилямс с общо 149 обиколки, 74 на Алекс Албон сутринта и 75 на Логан Сарджънт следобяд. 

Единственият отбор, които не съумя да премине границата от 100 обиколки в хода на деня бе този на Макларън, чиито водачи Оскар Пиастри и Норис завъртяха единствено 92 тура между тях.

Предсезонния тест във Формула 1 за 2023 продължава на следващия ден с нови 8 часа и половина за подготовка на пистата „ Сахир “, разграничени в две сесии от по 4 часа и 15 минути. Първата от тях ще започва в 9:00 часа българско време, а втората ще започва в 14:15 часа.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР