Световният шампион Магнус Карлсен спечели предсрочно супертурнира по шахмат в

...
Световният шампион Магнус Карлсен спечели предсрочно супертурнира по шахмат в
Коментари Харесай

Магнус Карлсен спечели предсрочно супертурнира в Ставангер

Световният първенец Магнус Карлсен завоюва предварително супертурнира по шахмат в норвежкия град Ставангер. Кръг преди края представителят на домакините има 19,5 точки и води с 4 точки пред втория Алиреза Фируджа от Иран и с 5 пред третия Левон Аронян от Армения.

За норвежеца това е трети успех в конкуренцията след 2016 и 2019 година.

В предпоследния девети кръг Карлсен завоюва с черните фигури против Фируджа и по този начин отвори непреодолима разликата сред двамата.

В същото време Аронян взе единствено 1,5 точки против другия норвежец Арян Тари, до момента в който в последната двойка американецът Фабиано Каруана се наложи с 1,5:1 точки над поляка Ян-Кшищоф Дуда.

Според регламента на шампионата в Ставангер за всяка победа в партиите по типичен шах участниците получават по 3 точки, до момента в който изгубилият - 0. При реми и двамата играчи взимат по 1 точка, само че би трябвало да изиграят и блиц партия Армагедон, спечелилият от която прибавя още половин точка към актива си.

В последения десети кръг Карлсен играе с Аронян, Фируджа се изправя против Дуда, до момента в който Каруана ще има за противник Тари.

Турнирът в Ставангер е първият на толкоз високо равнище, който се организира на място, а не виртуално, от началото на рецесията с ковид през март.

Състезанието се организиара всяка година от 2013-а насам, като в първите две издания бе извоювано от руснака Сергей Карякин, през 2015 година - от българина Веселин Топалов, през 2016 година от Карлсен, през 2017 година от Аронян, през 2018 година от Каруана, а през 2019 година още веднъж от Карлсен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР