Световният шампион Магнус Карлсен спечели предсрочно шахматния турнир в Ставангер

...
Световният шампион Магнус Карлсен спечели предсрочно шахматния турнир в Ставангер
Коментари Харесай

Карлсен спечели първия реален шахматен турнир от 7 месеца

Световният първенец Магнус Карлсен завоюва предварително шахматния шампионат в Ставангер (Нор). В предпоследния IX кръг 29-годишният норвежец реализира победа с черните фигури за 69 хода против 17-годишния вундеркинд Алиреза Фирузджа (Иран) и стана неосъществим на върха в класирането.

Тазгодишната конкуренция с корпоративно име Altibox Norway Chess стана първата с непосредствено присъединяване на шахматистите след пика на пандемията от ковид през март и се организира с нетрадиционен правилник. Шестимата участници би трябвало да се срещнат по два пъти всеки против всеки в общо 10 кръга, като всеки дуел наложително излъчва победител. При вероятно реми в класическата партия, след 20-минутна отмора се изиграва блиц партия " армагедон ", в която при тъждество печелят черните.

Всяка победа в класическия шахмат носи 3 т. на спечелилия и 0 т. на изгубилия, а при решение на разногласието с блиц крайният победител взима 1,5 т., а изгубилият - 1 т. Така ден преди края Карлсен събра 19,5 т. (от 5 типичен победи и 3 триумфа с " армагедон " ), а втори е Фирузджа с 15,5 т. На трета позиция е Левон Аронян с 14,5 т., като точно арменецът е последният противник на първенеца в днешния финален кръг.

" Малко съм сюрпризиран - показа Магнус нощес. - Не осъзнах, че съм спечелил шампионата с днешната победа. Мислех, че просто имам положителни шансове за последния кръг. Много съм благополучен от резултата. Партията беше много нервна. Той беше очевидно неустойчив. Клатеше глава. Като че ли даже трепереше в обособени моменти. В края не даваше тип на човек, който е уверен в ходовете. Радвам се, че аз се оправих с напрежението. "

В хода на шампионата се случи и нещо знаменателно - в V кръг на 10 октомври Ян-Кжищоф Дуда (Пол) реализира победа с белите фигури против Карлсен и прекъсна серията на международния №1 от 125 типичен партии без загуба. Недостижимият водач в международната класация с кратковременен ЕЛО 2868,5 т. не беше губил 2 години, 2 месеца и 10 дни след провалянето против Шахрияр Мамедяров (Азер) на 31 юли 2018 година Оттогава Шахматния Моцарт беше извоювал 44 победи и 81 ремита.

" Трябваше да се случи в някакъв миг - разяснява Карлсен след загубата в Ставангер. - Но във всеки случай е доста, доста разочароващо. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР