Световният шампион Германия запазва шансове за класиране на осминафинал на

...
Световният шампион Германия запазва шансове за класиране на осминафинал на
Коментари Харесай

Германия възкръсна с човек по-малко и измъкна драматична победа срещу Швеция

Световният първенец Германия резервира шансове за класиране на осминафинал на Мондиала, откакто изстрада трагична победа над Швеция. Бундестима навакса гол пасив и стигна до триумфа с 2:1 с човек по-малко с гол на Тони Кроос в добавеното време.

Във втори следващ дуел Германия не беше на висота, позволи доста неточности и не сподели съвсем нищо от това, с което стана първенец преди четири години. Швеция откри преди почивката с хубав гол на Ола Тойвонен, а също така не получи дузпа. През втората част Марко Ройс изравни в 47-ата минута.

Всичко наподобява към еднакъв резултат най-после, само че с гол от директен свободен удар в 93-ата минута Германия стигна до трите точки.

Победата на Германия заформя троен възел в група F, откакто Мексико води с шест точки, а Германия излезе втори с три, колкото има и Швеция. Двата отбора са с идентична голова разлика 2:2.

На 27 юни в Екатеринбург Мексико се изправя против Швеция, а в Казан Германия играе с към този момент отпадалия отбор на Южна Корея.

Над Бундестима надвисна прокобата на международните първенци, откакто в три от предходните четири мондиала носителят на трофея не съумя да прескочи груповата фаза - Франция през 2002 година, Италия през 2010 година и Испания през 2014 година

След загубата от Мексико в първия мач селекционерът на германците Йоахим Льов направи четири промени в състава. Той извади неубедителните Сами Кедира, Месут Йозил, Марвин Платенхард и Матс Хумелс, който беше с лека травма. Вместо тях започнаха Рюдигер в центъра на отбраната, Йонас Хектор на левия фланг, Себастиан Руди в средата на терена, а Марко Ройс на лявото крило.

В началните минути германците стартираха доста мощно и обсадиха вратата на Робин Олсен. Още в третата минута Дракслер можеше да се разпише, само че неговият удар мина над вратата на Швеция.

Германците изнесоха играта в половината на Швеция, като безусловно никой в синьо не играеше с топката. Всички играчи на Йоахим Льов бяха в полето на " трите корони " и първоначално се движеха доста, сменяха местата си все някой в бяло изскачаше на добра позиция.

 В началото на мача отбраната на Швеция имаше доста работа.
© Reuters

В началото на мача отбраната на Швеция имаше доста работа.

До деветата минута шведите бяха принудени да се бранят безусловно в наказателното си поле. Последователни Емил Форсберг и Виктор Линдельоф се намесваха уверено, предотвратявайки Дракслер и Тимо Вернер да нанесат удари от вратарското поле.

Статистиката за превъзходството на Германия беше безапелационна, като до десетата минута футболистите на Швеция си бяха подали топката единствено шест пъти. Бундестима пък имаше над 100 точни паса.

Най-спорният миг през първата част беше в 13-ата минута, когато Маркус Берг се откъсна зад отбраната на Германия. Той влезе в наказателното поле, само че не съумя да нанесе мощен удар, откакто Боатенг наруши салдото му, блъскайки го в тил.

 При тази обстановка Швеция изиска дузпа, само че съдията Марчиняк даже не прегледа видеоповторение.
© Reuters

При тази обстановка Швеция изиска дузпа, само че съдията Марчиняк даже не прегледа видеоповторение.

Нойер избави в обстановката, само че шведите претендираха за дузпа. Съдията Шимон Марчиняк даде сигнал играта да продължи и реши да не се възползва от системата за видеоповторения.

Постепенно след 20-ата минута надмощието на Германия стартира да отслабва, откакто футболистите в бяло започнаха да играят еднакво. Всички подаваха топката към Тони Кроос или Томас Мюлер, а офанзивите най-често завършваха с центрирания на Кимих отдясно, които обаче не бяха точни.

Вернер остана изолиран и доста рядко играеше с топката. След положителните начални минути Ройс също се изгуби, а минимум с топката игра Дракслер.

 Германия възкръсна с човек по-малко и измъкна трагична победа против Швеция
© Reuters

Ситуацията за Германия не се усъвършенства и след тежък удар в лицето на Себастиан Руди от Тойвонен. Повече от пет минути халфът заставам край страничната линия, до момента в който бъде спряна кръвта от лицето му, само че най-после се оказа, че не може да продължи. На негово място влезе Гюндоган, който заигра до Кроос.

Именно опит за композиция сред двамата докара до проблеми в немския отбор. В 32-ата минута Кроос се опита да подаде към Гюндоган сред двама, само че Виктор Клаесон му открадна топката. Той бързо видя, че отбраната на германците не е подготвена и подаде към Тойвонен.

Опитният нападател пое на гърди и без да се бави трансферира Нойер, шокирайки международните първенци – 1:0.

 Голът на Ола Тойвонен.
© Reuters

Голът на Ола Тойвонен.

За опитния състезател това беше първи гол през 2018 година, откакто той направи неоснователен сезон с клубния си отбор " Тулуза ", само че вкара с едвам втория си удар на международното.

До края на първата част Германия още веднъж се настани в половината на Швеция, само че нямаше толкоз огромно превъзходство. Футболистите на Йоахим Льов действаха постепенно и към този момент нямаше по какъв начин да изненадат шведите, които се подредиха в две линии и не оставяха никакви празни пространства.

Единственото решение беше удари отдалеко и Гюндоган беше първият, който опита шанса си. В 39-ата минута топката рикошира бранител на Швеция, само че вратарят Робин Олсен сподели забележителен инстикт и съумя да избави.

Този удар на Гюндоган се оказа и единственият прецизен за Германия през първата част.

 Германия възкръсна с човек по-малко и измъкна трагична победа против Швеция
© Reuters

Вместо това самия ѝ край Швеция беше доста покрай това да удвои. След центриране от фаул на Себастиан Ларсон Берг стреля с глава, само че Мануел Нойер внимаваше и съумя да избави.

Усетил, че Германия не играе добре Йоахим Льов се реши на смели дейности и пусна още един нападател на почивката. Опитният Марио Гомез заигра на върха, а Дракслер беше изваден след инертната си игра през първите 45 минути.

Самото наличие на Гомез направи немския тим доста по-агресивен и той се хвърли в офанзиви от първите секунди. Две минути след подновяването на играта международните първенци изравниха след гол на Марко Ройс.

 Изравнителният гол на Марко Ройс при започване на втората част.
© Reuters

Изравнителният гол на Марко Ройс при започване на втората част.

Кроос извади топката на лявото крило, оттова Вернер проби и центрира прострелно към вратарското поле. Гомез се размина с нея, само че връхлитащият откъм гърба Ройс я засече в мрежата зад Робин Олсен - 1:1.

Постепенно след мощното начало на втората част Германия не съумя да задържи здравото движение, а Швеция съумя да се групира добре в личната си половина.

Играчите на Бундестима си подаваха топката основно по ширината на терена, а ситуациите не бяха толкоз доста. В два случая Кроос шутира, само че изстрелите му бяха блокирани.

След това и вратарят на шведите Олсен още веднъж се намеси добре, спирайки две немски офанзиви. Йонас Хектор нахлу на скорост в наказателното поле, само че не съумя да насочи мощен удар и шведският пазач избави.

 Германия възкръсна с човек по-малко и измъкна трагична победа против Швеция
© Reuters

В заключителните 10 минути Германия още веднъж усили натиска си и пред Тимо Вернер се откри отличен късмет. Неговият изстрел иобаче мина над вратата на " трите корони ".

Ситуацията на Бундестима обаче стана още по-лоша, откакто в 82-ата минута Жером Боатенг беше изпъден с втори жълт картон. Централният бранител фаулира Маркус Берг и беше предизвестен публично за повторно, което остави Германия с човек по-малко.

В 88-ата минута вратарят на Швеция Олсен се прояви за следващ път и избави по необикновен метод удар на Марио Гомез с глава. Накрая и шансът беше с Швеция, откакто удар на резервата Юлиан Бранд срещна страничния дирек.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (281)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР