Световният рекорд на полумаратон (21 км), поставен от Абрахам Киптум,

...
Световният рекорд на полумаратон (21 км), поставен от Абрахам Киптум,
Коментари Харесай

Световен рекорд по лека атлетика бе анулиран заради допинг

Световният връх на полумаратон (21 км), подложен от Абрахам Киптум, е анулиран поради наказването за допинг, наложено на кениеца. Звеното за интегритет в леката атлетика (AIU) му спря спортните права за 4 години, считано от 26 април. Именно на тази дата бяха открити промени в биологичния паспорт на бегача. Впоследствие той бе махленски и в приложимост на неразрешени в спорта вещества.

Затова и всички резултати на Киптум за интервала 13 октомври 2018 година - 26 април 2019 година са анулирани. Един от тези резултати е международният му връх, подложен на полумаратона във Валенсия (Исп) на 15 октомври 2018 година Тогава Киптум пробяга дистанцията за 58:18 мин., подобрявайки остарелия връх на еритрееца Зерсенай Тадесе (58:23 от 21 март 2010 година в Лисабон).

Тадесе си остава рекордьор, въпреки че единствено преди два месеца - на 15 септември, различен кениец - Джефри Камворор, реализира в Копенхаген 58:01. Неговото достижение обаче към момента не е утвърдено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР