Световният пазар на забранени вещества се оценява на между 426

...
Световният пазар на забранени вещества се оценява на между 426
Коментари Харесай

Канабисът е най-продаван на нелегалния пазар в ЕС

Световният пазар на неразрешени субстанции се прави оценка на сред 426 и 652 милиарда $.Европейците са похарчили над 11.6 милиарда евро за незаконно пазаруване на канабис през 2017 година, а марихуаната е най-големият пазар на опиати в страните от Европейския съюз (ЕС), сочи отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите.

Според годишния одит на организацията пазарът на неразрешени субстанции в границите на съюза е на стойност най-малко 30 милиарда евро по данни от 2017 година, или с 6 милиарда евро повече спрямо 2013 година Световният пазар на неразрешени субстанции се прави оценка на сред 426 и 652 милиарда $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пазарът в Европа

Незаконните продажби на канабис и смоли от него съставляват 39% от пазара на опиати в Европейски Съюз спрямо 38% през 2013 година, като приходите на незаконните организации надвишават тези на легалните пазари. Данните демонстрират, че магазините на най-големия законен пазар - в американския щат Калифорния, са натрупали доходи от 2.5 милиарда $ през миналата година.

Канабисът, който европейците употребяват, се създава най-вече на територията на страните от съюза, а смолата се внася от Мароко. Докладът акцентира още, че Албания е основен експортьор на марихуана, както и че цените и търсенето се повишават.

Кокаинът заема второ място по консумация в границите на Европейски Съюз. Продажбите му са обезпечили доходи на незаконните организации от 9 милиарда евро през 2017 година, а тези на хероина - 7 милиарда евро.

Други злоупотреби

Организираните незаконни групи натрупат големи облаги посредством продажба на неразрешени субстанции, а производството на кокаин в Афганистан и на хероин в Южна Америка е достигнало рекордно високи равнища, настояват още представители на организацията.

Според изследване на европейския център някои военни групировки като " Ислямска страна " се финансират най-вече от продажбата на опиати. Той предизвестява и за възходящи злоупотреби с пари, в това число и с криптовалути.

Bitcoin е най-популярното виртуално разплащателно средство измежду нарушителите, само че някои страни членки са открили и потреблението на други криптовалути, гарантиращи по-голяма анонимност. Докладът натъртва и върху рисковете от пране на пари, като банкнотите от 200 и 500 евро са най-предпочитани при контрабанда.

Банкнотите от 500 евро към този момент не се издават от Европейската централна банка поради подозрения със злоупотреби, само че остават законно платежно средство. В Германия те не са неразрешени и са към момента в послание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР