Световният пазар на автомобили продължава да расте, като за първото

Световният пазар на автомобили продължава да расте, като за първото ...

Volkswagen продължава да води автомобилната индустрия.


Световният пазар на автомобили продължава да расте, като за първото полугодие на 2018 г. отчита ръст от 4,1%. За този период са продадени общо 45,1 млн. превозни средства, а заради това анализаторите вярват, че в края на 2019 г. ще бъде премината границата от 100 млн. продажби.

Според изданието focus2move лидер по продадени автомобили за първото полугодие е Volkswagen Group, който обединява марките Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bugatti, Lamborghini, Bentley и Porsche. Концернът е продал 5,59 млн. едници, което е със 7,2% повече от първите 6 месеца на 2017 г.

На втора позиция със сериозно изоставане се нарежда Renault-Nissan Alliance, в който влизат Nissan, Renault, Mitsubishi, Dacia, Renault Samsung, AвтоВАЗ, CMC и ZNA. За полугодието френската група е реализирала 5,17 млн. машини, като това е с 4,7% повече.

На трето място се нарежда Toyota Motor Corporation (Toyota, Daihatsu, Lexus, Scion) с показател от 4,74 млн. автомобили. Ръстът при японците е 3,3%. Зад тях е General Motors с 4,3 млн. (+2,9%), а на пета позиция е Hyundai-Kia с 3,7 млн. (+7,1%).

Кои са останалите в топ 10 и коя компания отчита най-голям ръст - четете тук

Източник: investor.bg