Световният индекс на цените на хранителните продукти се повишава за

...
Световният индекс на цените на хранителните продукти се повишава за
Коментари Харесай

Световните цени на хранителните продукти достигат шестгодишен връх

Световният показател на цените на питателните артикули се покачва за шести следващ месец през ноември, като доближава близо шестгодишен връх.

Показателят записва най-силното си месечно покачване от юли 2012 година насам, демонстрират данните на Агенцията по храните на Организация на обединените нации, представени от Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации мери месечните промени на цените на кошница от артикули, измежду които са зърнените култури, маслодайните растения, млечните артикули, месото и захарта.

През ноември знакът нараства с близо 4 пункта до равнище от 105 пункта.

Базираната в Рим организация показва, че реколтата от зърнени култури в международен мащаб евентуално ще доближи рекордно равнище през 2020 година, макар че FAO леко занижи предходните си прогнози.

Въпреки това показателят на цените на зърнените култури на организацията скочи със 2.5% през ноември спрямо предходния месец и към този момент е с близо 20% над миналогодишните равнища.

Една от основните аргументи за мощния растеж на хранителния ценови показател е увеличението на цените на растителното масло - те нарастват с цели 14.4% на месечна база посредством основно на повишаването палмовото масло вследствие на внезапното понижаване на световните ресурси.

Средните цени на захарта се усилват през ноември с 3.3% на месечна база на фона на опасенията за недостиг в международното произвеждане, защото неприятното време засегна вероятностите за реколтата в Европейския съюз, Русия и Тайланд.

Индексът на млечните артикули се повишава с 0.9% през предишния месец, достигайки съвсем 18-месечен връх вследствие на по-високите цени на маслото и сиренето.

Индексът на месото също се покачва през ноември с 0.9% на месечна база, поставяйки по този метод завършек на серията от два следващи месеца на спад. Той обаче към момента е с 13.7% по-нисък спрямо ноември 2019 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР