Световният индекс на цените на храните се повиши през януари

...
Световният индекс на цените на храните се повиши през януари
Коментари Харесай

Световните цени на храните достигнаха рекорд за последните 11 години

Световният показател на цените на храните се увеличи през януари с 1,1% до 135,7 пункта, което е рекордно равнище от април 2011 година Това оповестява ТАСС, базирайки се на прессъобщението на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

Отбелязва се, че главната причина за растежа на показателя е повишаването на растителното масло и млечните артикули. Цените на петрола се покачиха с 4,2%, достигайки 185,9 пункта. Това се отнася за слънчогледовото, палмовото, соевото и рапичното масло.

Също по този начин показателят на цените на млечните артикули се увеличи с 2,4%, достигайки 132,1 пункта. В същото време растежът тук продължава към този момент пети следващ месец. По принцип се увеличи цената на сухото и елементарното мляко, както и на маслото.

Цените на зърното се покачиха леко. В същото време максимален приръст има при царевицата. Това се дължи на опасения по отношение на продължаващата суша в Южното полукълбо. На фона на понижение на реколтата оризът нарастна с 3,1%. В същото време цените на пшеницата понижиха с 3,1% заради сезонно нарастване на предлагането от Австралия и Аржентина.

Месото нарастна до 112,6. В същото време цените на говеждото бият върхове поради остатъка от експортно предложение. Птичето и овнешкото месо поевтиняват, до момента в който цените на свинското се повишават леко.

За втори следващ месец захарта поевтинява. Разходът към този момент е достигнал полугодишен най-малко - 112,8 точки. Експертите изясняват това с прогнозите за огромна годишна продукция, както и спадането на цените на етанола в Бразилия. Въпреки че в това време процесът се задържа заради укрепването на бразилския реал по отношение на $.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР