Световният футбол отново е във фокуса на вниманието с поредния

...
Световният футбол отново е във фокуса на вниманието с поредния
Коментари Харесай

Швейцарската прокуратура разпитва за корупция президента на Пари Сен Жермен

Световният футбол още веднъж е във фокуса на вниманието с следващия корупционен скандал. Швейцарската прокуратура в Берн разпита сутринта президента на френския Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелаифи . Заподозрян в корупция е и някогашният общоприет секретар на ФИФА Жером Валке . Основното съмнение е за нерегламентирана продажба на медийните права за Световните шампионати по футбол през 2026 и 2030 година.

Разследването против двамата футболни функционери датира още от март. Те са обвинени в машинация, подправяне на документи, незаконна немарливост и даване на подкупи. От швейцарската прокуратура оповестиха, че Ал-Хелаифи е отрекъл да има виновност и все още няма повдигнати обвинявания против него.

Основният обвинен е французинът Жером Валке, непосредствен сподвижник на скандалния някогашен началник на ФИФА Сеп Блатер . Прокуратурата го упреква, че е приел рушвет от Ал-Хелаифи. Става дума за облагоделстване при продажбата на билети за международните шампионати, даването на телевизионни права за лъчение на мачовете през идната година и през 2022 година под себестойността и финансирането на персонални пътувания до екзотични дестинации.

Катарецът Насер Ал-Хелаифи с изключение на притежател на футболния клуб Пари Сен Жермен е и огромен медиен магнат, общоприет шеф на компания за лъчение на спортни събития и ръководител на борда на шефовете на Катар спортс инвестмент - компанията, която от 2011 година държи контролния пакет в Пари Сен Жермен.

Най-големият скандал в историята на ФИФА стартира през май 2015 година, когато в Цюрих бяха арестувани 14 високопоставени служители. Те бяха упрекнати в приемане на подкупи за към 150 млн. $. Вследствие на корупционния скандал президентът на ФИФА Сеп Блатер бе отхвърлен от футбола.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР