Световният форум за обмен на информация за енергията и водата

...
Световният форум за обмен на информация за енергията и водата
Коментари Харесай

"Софийска вода" с европейска награда за иновативна пречиствателна станция

Световният конгрес за продан на информация за силата и водата 2018 година (The Water and Energy Exchange (WEX) Global Summit 2018) отличи пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, експлоатирана от „ Софийска вода “, за иновация в ръководството на питейни и отпадъчни води. В навечерието на Световния ден на водата, по време на 6-те годишни награди за продан в региона на силата и водата, състояли се на 14 март в Лисабон, Португалия, Софийската пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово (СПСОВ) беше наградена за забележителен принос във ВиК бранша, със специфичен акцент върху нововъведенията в понижаване на енергийното ползване и кръговата стопанска система. От деветте разнообразни категории в състезанието на влиятелния международен конгрес, „ Софийска вода “ завоюва премията за ръководство на питейни и отпадъчни води. Това е самопризнание за иновация в реализирането на стабилно ръководство на питейни и/или отпадъчни води.

Наградата отличава високото достижение на сдружението в областта на стабилно ръководство на водните запаси в градска среда. Тя отразява осъществената упоритост на „ Софийска вода “ да ръководи целия воден цикъл на град София с високо качество на услугите водоснабдяване, отклоняване и филтриране на отпадъчни води, предоставяни на жителите на Столична община. При всички тези действия сдружението употребява огромен брой енергоемки активи, потреблението на електрическа енергия за които през 2017 година е било над 25 400 Мвтч. Фактът че повече от 91% от електрическата енергия, нужна за услугите в границите на водния цикъл на София се доставя от енергийно самостоятелната СПСОВ, е главната причина за класирането измежду новаторските планове на годината в областта на кръговата стопанска система.

„ Като част от „ Софийска вода “ се употребяваме от доверието на хората в ръководството на един от най-ценните естествени запаси – водата. Това е голяма отговорност, която всички сътрудници се стараем да изпълняваме добросъвестно. Обновихме Софийската ПСОВ по този начин, че тя е образец за кръгова стопанска система в страната и в Източна Европа “, съобщи във връзка премията Изпълнителният шеф на сдружението - Арно Валто. „ Оценяваме високо тази премия, защото тя е отражение на дългогодишния ни ангажимент за нововъведения, ангажимент да бъдем част от естествения кръговрат в природата и не на последно място, на уговорката ни към обществото, жителите на София и екологичните цели на Столичната община. Бих желал да посветя получената премия за нововъведения в ръководството на питейните и отпадъчните води за Софийската ПСОВ на повече от 1100-те чиновници на „ Софийска вода “, част от „ Веолия “. Без техните непрестанни старания и блян за по-нататъшно развиване не бихме били там, където сме в този момент – на път водният цикъл на София да стане измежду първите изцяло енергийно самостоятелни в света “, акцентира Валто.

ПСОВ Кубратово е проектирана с потенциал за 1,3 млн. еквивалентни поданици и пречиства повече от 400,000 млн. м 3 битови и промишлени отпадъчни води всеки ден в сходство с най-строгите условия на Европейския съюз (включително за премахване на азот и фосфор). Станцията е въведена в употреба през 1984 година и през годините употребява сред 16 000 и 24 000 МВтч електрическа сила годишно. След инсталирането на когенераторите през 2009 година силата, създавана в станцията на годишна база, нараства от 1 500 МВтч до 23 000 МВтч през 2017 година Осъществените ограничения за понижаване на потреблението на сила доведоха до остатък от 4 300 МВтч през 2017 година, т.е. станцията създава 23% повече сила в сравнение с е нужна за употребата ѝ. Този прогрес беше реализиран посредством целенасочени начинания, особенo през 2017 година, когато компанията вкара в употреба нови въздуходувки с честотно контролиране за биологичното ходило, което усили успеваемостта на процеса с 11%.

Едновременно с това беше сбъднат и план за потребление на топлината от отработените горещи газове от когенераторните елементи. Това докара до потенциал от още 570 МВтч, което е извънредно значимо като спомагателен източник на топлинна сила за увеличение на температурата на анаеробните изгниватели в станцията. С този план създаваната в станцията сила се усили с още 10%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР