Световният фокус е насочен към климатичните промени, а в България

...
Световният фокус е насочен към климатичните промени, а в България
Коментари Харесай

Георги Рачев разстрои всички с прогноза за времето на Коледа!

Световният фокус е ориентиран към климатичните промени, а в България приказваме за замърсяването на въздуха след всеобщата приложимост на остарели коли и неконтролируемото горене на боклуци.

Климатологът проф. Георги Рачев разяснява пред Bulgaria ON AIR, че една от аргументите мръсния въздух е съчетанието сред синоптичната конюнктура и котловинния релеф на столицата.

„ Ние сме на дъното на един огромен супник – това е Софийската долина. Задържа се един леден въздух на дъното, има инверсия, нагоре е по-топъл въздух и този въздух се задържа ден-два. И в този партерен въздух ние вкарваме цялото си антропогенно господство – коли, отопление, индустрия “, изясни професорът.

По думите му, когато мъглата изчезне, резултатът от човешката активност остава, само че просто не е забележим.

„ Концентрациите ще паднат. Ще влезем в нормите. И безвъзмезден градски превоз да се пусне, спецификата на нашето мислене би трябвало да се промени “, акцентира той.

Рачев изрично съобщи, че София не е имала по-чист въздух, в сравнение с през последните години.

По думите му ограниченията, които се подхващат, са нужни и те не би трябвало да са краткотрайни, а да се трансферират от държавно управление в държавно управление.

„ Няколкото станции в София не могат да дадат целия образ. Трябва да има повече станции, тъй като едно е да мериш на Орлов мост, напълно друго е на 200 метра в Борисовата градина “, сподели климатологът.

Рачев предвижда относително мека зима освен в България.

„ Световните метео центрове споделя – относително мека зима. Не единствено в България, в цяла Европа. Това значи по-малко ползване на сила “, уточни Рачев.

По мотив случая в квартал „ Манастирски ливади “, където зейна огромна яма и пропаднаха коли, той изясни: „ Това е северното подножие на Витоша. Преди години, когато нямаше това застрояване, в разнообразни интервали на годината оттова безусловно се стичаха реки води в няколко потока. Предполагам, че това е каверна, която е била замаскирана при строителството “.

На въпроса дали ще има сняг за Коледа, климатологът отговори: „ 95% не “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР