Световният елит в областта на детската кардиохирургия и кардиология се

...
Световният елит в областта на детската кардиохирургия и кардиология се
Коментари Харесай

Историческа среща на световния елит в детската кардиохирургия в София

Световният хайлайф в региона на детската кардиохирургия и кардиология се събра в София за разискване на новаторски хирургични практики.
 Световна среща на детските кардиолози и кардиохирурзи в София
Срещата е историческа, тъй като за пръв път сплотява експерти от двете най-големи и авторитетни организации, които се занимават с пациенти с вродени сърдечни малформации (ВСМ) - Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи (European Congenital Heart Surgeons Association (ECHSA) и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия (World Society for Pediatric and Congenital Heart Surgery (WSPCHS).

В рамките на форума се срещнахме с Бистра Желева - вицепрезидент в Children`s HeartLink, Съединени американски щати, и с доктор Димитър Печилков – шеф на Отделение за следоперативно интензивно лекуване и реанимация на деца към Националната кардиологична болница.

Сhildren`s HeartLink е 50-годишна неправителствена организация в Минеаполис, която се занимава с подкрепяне на развиването на детски кардиологични и кардиохирургични центрове в разрастващите се страни. Като неин вицепрезидент Бистра Желева има дълготраен интернационален опит в организирането и ръководенето на стратегии за образование на медицински личен състав и за възстановяване на достъпа до здравни услуги за деца с ВСМ. Организацията работи с 16 лечебни заведения в 5 страни – Бразилия, Китай, Индия, Малайзия и Виетнам.

Според Желева казусът в множеството страни е, че липсва тактика за образование на експертите, което е въпрос на държавно обмисляне. Обучението, което организацията предлага, се организира в лечебните заведения, които са и университетски центрове. За задачата здравните заведения би трябвало да имат базов екип, да правят най-малко 100 интервенции годишно и избран брой кревати.

По думите ѝ в последните години са почнали да партнират на национално равнище. Такъв е казусът с болничното заведение в южния индийски щат Керала, с население 30 млн. души, където локалните управляващи са решили да вземат ограничения за понижаване на смъртността при новородените с ВСМ. Ангажиментът на неправителствената организация е бил обвързван с построяването на пътека за диагностика, лекуване и следене на тези деца.

Желева признава, че не е задоволително добре осведомена с проблемите на българското опазване на здравето, само че е прелестно сюрпризирана от тактиката за майчино и детско опазване на здравето, която е призната у нас.

„ Ние имаме прелестна тактика за майчино и детско опазване на здравето, страхотни ограничения, само че кой управлява тези неща, случват ли се в действителност? На документи всичко наподобява обичайно “ – опонира доктор Печилков. Проблемите, които той извежда като първостепенни, са годни за множеството лечебни заведения у нас. Според доктор Печилков дефицитът на квалифицирани експерти по здравни грижи е бомба със закъснител. Според стандартите на болничното заведение, в която работи, една здравна сестра би трябвало да се грижи за не повече от 2 деца. Липсата на личен състав се компенсира с ексклузивен труд, което генерира спомагателни разноски.

Честотата на вродените сърдечни малформации (ВСМ) у нас е почти закрепена. Специалистите знаят какъв брой деца с такова увреждане ще се родят. Бройката през последните три години е една и съща - към 300 - 220 интервенции и 80 интервенции. Обемът на активността и разноските, които генерира, могат да се възнамеряват, с цел да не се основават проблеми при лекуването и следенето на тези пациенти.

Според доктор Печилков и при съвършено направена интервенция, грижата в първите часове е доста значима. При децата методът е доста по-различен, тъй като те не могат да алармират при проблем. Това прави трудът на детските кардиолози и кардиохирурзи доста характерен и изисква специфичен ангажимент от страна на хората, от които зависи активността на болничното заведение. Не е единствено въпрос на финансиране, а и на образование на личния състав, на надзор върху спазването на стандартите.

По думите на доктор Печилков форумът е извънредно потребен, защото лекторите са международно известни експерти, чиито имена стоят на корицата на учебниците. Те основават разпоредбите, мерилото, към което би трябвало да се стремят лекарите. Конференцията е опция да се разясняват доста проблеми в детската кардиология и кардиохирургия, да се обсъдят сложни пациенти, да се основават контакти.

Д-р Печилков споделя и различен факт – в случай че преди международните експерти са идвали да оперират у нас с целия си екип, в този момент идват сами, което е самопризнание за качеството на работа в болничното заведение, която в последните година няма изгубени пациенти при такива интервенции.

Това, което към момента е в развой на създаване освен у нас, а в други страни, е пътека, по която да се следи цялостната грижа за децата с ВСМ. Специалистите знаят какъв брой са новородените с това увреждане и могат да обезпечат лекуването. Родителите получават точни указания през какви шпации от време са контролните прегледи, последващите интервенции, в кой интервал какви проблеми могат да зародят и какви експерти би трябвало да следят децата им, само че системата за следене към момента не е задоволително ефикасна.

В доста случаи се губи връзката с персоналния доктор, който следи детето, или родителите пропущат профилактичните прегледи в болничното заведение. Това може да докара до затруднения в положението на дребните пациенти, които може да са съдбовни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР