„Световният ден за правата на човека е изключително важен ден.

...
„Световният ден за правата на човека е изключително важен ден.
Коментари Харесай

Международният ден за правата на човека е повод да се замислим за предизвикателствата пред всички нас

„ Световният ден за правата на индивида е извънредно значим ден. От една страна е мотив да честваме това, че преди седемдесет и една години подписахме Всеобщата декларация за правата на индивида и от този момент сме минали толкоз дълг път в тази посока - хората да се радват на повече независимост и тъждество, на зачитането на достолепието и правата им. Но този ден е значим и тъй като ни кара да се замислим върху провокациите, които остават пред нас. " Това съобщи в особено обръщение американският дипломат Н. Пр. Херо Мустафа на конгрес, проведен от омбудсмана Диана Ковачева във връзка на Международния ден за правата на индивида.

По думите й отбраната на правата на индивида е отговорност, която лежи върху всеки от нас – това е отговорност освен на страната, само че и на всеки обособен жител, освен в България, само че и по целия свят. "Всички ние, които сме се събрали през днешния ден на това събитие, сме избрали роля, която ни слага в предните линии на тази битка. Диана Ковачева е един от тези хора. Като ваш народен омбудсман тя има опция да работи в изгода правата на жителите и се гордея с обстоятелството, че ни е събрала през днешния ден “, уточни още американската посланичка.

Институцията означи събитието с Ден на отворените порти и бе хазаин на студенти-юристи от СУ, УНСС, Нов български университет и ЮЗУ с интерес към правозащитната тематика. С одобрение към младежите в самодейността се включи и Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание.

„ Няма по-естествено място да приказваме за правата на индивида от институцията на омбудсмана и то с младежи, които са се посветили на юридическите науки. Всеки един младеж би трябвало да знае правата си, тъй като живяхме във времена, когато имаше цензура, когато нямаше опция да изкажеш свободно своето мнение, когато за изявление на мнение, те водеха някъде – там където би трябвало да мълчиш, където те малтретират. Това са времена, които окончателно са отминали “, акцентира ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и посъветва младежите в никакъв случай да не се тормозят да споделят истината и самоуверено да държат на мнението си.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева означи, че правата на индивида са значима и неотменима полезност в целия свят. "Инициативата на Организация на обединените нации тази година е изцяло съответна и нашето събитие е безусловно в синхрон с нея – да дадем път на младите в отбрана на главните права. Организация на обединените нации през днешния ден споделя, че младежите би трябвало да бъдат дейни в отбрана на главните права, по тази причина институцията на омбудсмана предложения студенти от юридическите факултети на университети от страната, които да се срещнат с работата на омбудсмана, който е главната национална правозащитна институция на България “, сподели Ковачева. Тя увери младежите, че вратите на институцията са отворени освен в днешния ден, само че и отсега нататък, в случай че желаят да се занимават съществено с правозащитни тематики.

Студентите имаха опцията да се срещнат на място с работата на омбудсмана по браншове - „ Приемна на жителите “, „ Право на благосъстоятелност “, „ Международни стандарти и нормативна уредба “, „ Права на консуматори на административни и публични услуги “ и други Те зададоха и своите въпроси на омбудсмана, които бяха свързани с най-актуалната проблематика – чистотата на въздуха в столицата, отбрана на жителите от банките и монополите и други

Студентите влязоха и в съответен проблем като им бе дадена опция да измислят по какъв начин да защитят от закриване едно учебно заведение от Североизточна България - проблем, решен сполучливо преди време след намесата на омбудсмана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР