Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година

...
Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден за борба с диабета

Световният ден за битка с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на възходящата паника за бъдещето на милионите хора, страдащи от болестта.

През 2007 година Световният ден за битка с диабета става и формален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която акцентира нуждата от незабавни ограничения за възстановяване на рисковите фактори за надзор на диабета.

Самият ден 14 ноември е определен, тъй като това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който дружно с Чарлз Бест през 1921 година откриват животоспасяващото лекуване за захарен диабет вид 1 – инсулина.

По данни на Международната Диабетна Федерация (МДФ) с диагностициран захарен диабет, в България живеят над 500 000 души. Други 150 000 имат диабет, само че не знаят за това и затова не се лекуват. Това значи, че болестта визира към 10% от възрастното население. През 2005 година честотата е била по-малка - 8,4%, а прогнозата за 2030 година е увеличение до 10,9%.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, което се дължи на отчасти понижение или нарушено деяние на инсулина (диабет вид 2) или цялостна загуба на продукцията му в организма (диабет вид 1).

ахарен диабет вид 1 в огромен % от случаите е автоимунно заболяване.

При него се появяват съществени признаци, загуба на тегло, нараснало обособяване на течности, допустимо е чувство за уязвимост, изнемощялост, и се стига до положение на кетоацидоза - доста високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет вид 2 е най-често срещаният вид диабет, който е обвързван с рискови фактори обусловени от метода ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, понижена физическа интензивност и корист с алкохол. Чрез смяна в държанието и ежедневните привички на хората, т.е. понижаване на рисковите фактори е допустимо е да се предотвратят 70% от случаите на развиване на захарен диабет вид 2.

Високите равнища на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и огромните кръвоносни съдове и да провокират затруднения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна непълнота. Захарният диабет вид 1 редуцира предстоящата дълготрайност на живот с 15 години, а при захарен диабет вид 2 – с 5 до 10 години. Всяка година в резултат на диабет в България умират над 8000 души, или 22 души на ден. Всъщност този брой би бил доста по-голям, в случай че се регистрират смъртните случаи, провокирани от затрудненията на диабета.

Ефективното лекуване, може да понижи инвалидизиращите затруднения с до 50%.

Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да реализират и поддържат добър надзор на стойностите на кръвната захар.

Международната Диабетна Федерация предлага следните стойности на добър надзор - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За слагане на диагноза и надзор на захарния диабет се мери и (HbA1C), който е индикатор за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца.

Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съгласно самостоятелните рекомендации на ендокринолога.

Доказано е, че усъвършенстваният гликемичен надзор понижава риска от развиване на затруднения и усилва продължителността на живота.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР