Световният ден на влажните зони тази година е посветен на

...
Световният ден на влажните зони тази година е посветен на
Коментари Харесай

В Бургас отбелязват световният ден на влажните зони с театър

Световният ден на влажните зони тази година е отдаден на биоразнообразието в тях. Той ще бъде маркиран в Бургас на втори февруари. Градът е място обградено с езера, които приютяват доста типове птици през другите годишни сезони.Това е повода орнитолози да настояват, че животът във влажните зони процъфтява.
На фона на мрачните прогнози за изгубването на водата и на разнообразни скотски типове се оказва, че въпреки всичко има вяра. “ Днес, когато загубата на биоразнообразие е огромна и колапсът на екосистемите е с необратими последици, е по-важно от всеки път да обърнем внимание навръх влажните зони, тъй като те са източник на живот “, споделя Радостина Ценова от план „ Лагуната на живота “.

Според нея крайбрежните влажни зони като естуарите, солените блата и езера, кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо многообразие на растителни и скотски типове и това ги прави едни от най-продуктивните екосистеми в света.
Последните изследвания в световен мащаб демонстрират, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите.
Причините са свързани с намесата на индивида, главно - промишленото замърсяване, свръх риболовът и несъразмерна употреба на запаси. Българска фондация Биоразнообразие кани възпитаници от Бургаски район да вземат участие в самодейността „ Театър за влажните зони “. Желанието на екоактивистите от Бургас е всички тези проблеми да бъдат на вниманието на младежите.

„ Желанието ни е да ангажираме учениците и техните преподаватели по значимата тематика за влажните зони посредством спектакъл. Представяме една забавна и лесна за осъществяване в учебни условия пиеса „ Да опазим Бургаските езера “, написана от Александър Маринов – Санчо, който е дълготраен доброволец на Българско дружество за защита на птиците и БФБ. В момента приготвяме семпли декори и костюми, които са елементарно портативни и ще могат да се употребяват за избран интервал, тъй че колкото може повече учебни заведения да се възползват от тях и да осъществят пиесата. Училищният спектакъл ще ни помогне да включим децата, с цел да могат елементарно да схванат комплицираните процеси, които се случват във влажните зони “, изяснява Дияна Костовска, началник на LIFE плана „ Лагуната на живота “.
Всички учебни заведения, които желаят да се включат, могат да вземат участие в спектакъла, с цел да научат децата повече за опазването на природата по един занимателен и изящен метод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР