Световният ден на тангото се чества на 11 декември, когато

...
Световният ден на тангото се чества на 11 декември, когато
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на тангото

Световният ден на тангото се празнува на 11 декември, когато е роден аржентинският артист, композитор и артист Карлос Гардел (на испански: Carlos Gardel). Произходът му е противоречив. Той е роден или в Такуарембо (Уругвай) или в Тулуза (Франция), само че израства в Буенос Айрес. Гардел - един от най-популярните реализатори на танго, умира при самолетна злополука в разцвета на кариерата си.

Гардел взе участие и в няколко кино лентата, а дружно със своя помощник - поета Алфредо Ле Пера, е създател на типичен танга като Mi Buenos Aires Querido, Volver, Por una cabeza.

Танго̀ (на множеството езици се произнася с акцентиране на "а ", та̀нго, в България и Франция се среща и с акцентиране на "о ") е музикален род - ария, текст и танц.

Тангото поражда през втората половина на ХІХ век в средите на простолюдието в Буенос Айрес (Аржентина) и Монтевидео (Уругвай). С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок обществен статус и голяма известност на няколко континента. През 1902 година в Париж към този момент има 100 школи, в които се учи танго, а десетина години по-късно танцът е безспорен шлагер в цяла Европа. В днешно време е публикуван по целия свят. Клубовете и събиранията, на които се танцува, се назовават милонга.

Световен ден на тангото е 11 декември.

Първите танцьори на танго били мъже, а най-характерният инструмент за осъществяването му и до през днешния ден е бандонеонът. Думата танго (tango) е с неразбираем генезис и има толкоз доста смисли, че е мъчно да се наблюдава нейната етимология.

Макар, че някои може да настояват, че има единствено едно танго, в реалност, има няколко форми на тангото и даже няколко стила в аржентинското танго. Има и разнообразни аржентински танго ритми, които изискват промени в тялото, във връзката и придвижването.

В Съединени американски щати и Европа, когато по-голямата част от хората чуят танго, си показват холивудска сцена на двойка. Танцьорите от танцовите зали, които са осведомени с интернационалното (състезателно) танго, си показват тангото, основано в Англия или стилизираната версия - американско (бално) танго. Аржентинските танцьори ще си показват разнообразни стилове в аржентинското танго, като апиладо, танго нуево, танго салон, милонга, танго-валс, кандомбе.

Аржентинското танго е комплициран обществен танц с на практика неограничени благоприятни условия на импровизацията. За съпоставяне американското или интернационалното танго са с ясно избрана образователна стратегия и танцьорите научават съответни стъпки и вариации за надпреварите. Аржентинско танго е социалeн импровизаторски танц, в който водещият (кавалерът) е виновен да знае и пресъздава всяка стъпка която подава на водения (дамата), като резервира салдото си и непрестанно поддържа контакт и "слуша " за реакцията на дамата. Водещият би трябвало да направи това решително, ясно и на първо място музикално, до момента в който направлява на един препълнен дансинг, като в случай че се наложи да приключи придвижването и да защищити дамата от пострадване. От друга страна, дамата в аржентинското танго концентрира вниманието си извънредно и напълно към кавалера и незабавно би трябвало да реагира на това, което се желае от нея, посредством придвижване на краката и торса, като ръцете са гъвкави и не би трябвало да пречат на придвижването на кавалера. Дамата би трябвало да се довери на кавалера за ръководенето на нейните придвижвания, за отбраната си и да му даде пространство и време да танцува елегантно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР