Световният ден на социалните комуникации, учреден от Втория ватикански консилиум,

...
Световният ден на социалните комуникации, учреден от Втория ватикански консилиум,
Коментари Харесай

Ватиканът почва кампания срещу фалшивите новини

Световният ден на обществените връзки, основан от Втория ватикански консилиум, се отбелязва всяка година напролет. На 24 януари се афишира точната дата и тематиката на следващия Световен ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тази година папата избърза и написа в Туитър, че тематиката на Световния ден на обществените връзки следващата година ще бъде въодушевена от откъс от Евангелието, в който се споделя: "Истината ще ви направи свободни ".

Освен това Светият отец сподели, че работи върху документ, обвързван с тематиката за подправените вести. В изказване на Ватикана бе конкретизирано, че в миг, в който обществените мрежи, институциите и политиците стартират да се сблъскват с подправените вести, Църквата също желае да способства за битката с тях, като прикани към размисъл за аргументите за появяването им и за последствията от дезинформацията в медиите.

Папата и в предишното е приказвал за вредата от дезинформацията. През декември той сподели, че това е може би най-голямото зло, което някоя медия може да аргументи, а през април - че "добрата информация може да унищожи стените на страха и безразличието. "

В днешното изказване на Ватикана се споделя, че "фалшивите вести способстват за зараждането и подхранването на мощна поляризация на мненията. Изкривяването на обстоятелствата може да има отражение върху самостоятелното и груповото държание ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР