Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5

...
Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5
Коментари Харесай

Световният ден на околната среда на ООН е с фокус върху мръсния въздух

Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, е още една интернационална акция, която цели да притегли публично внимание към потребността от щадящо природата произвеждане и ползване на запаси. Инициативата е на Организацията на обединените народи (ООН), с цел да отбрани околна среда, чието положение визира благосъстоянието на народите и икономическото развиване в целия свят. Честването на този ден цели да разшири основата за осведомено мнение и отговорно държание от страна на обособените хора, предприятия и общности в опазването и подобряването на околната среда.

Замърсяването на въздуха

Всяка година акцията има за акцент един наболял проблем на опазването на околната среда. За 2019 година това е мръсният въздух.
Избрана от тазгодишния хазаин, Китай, тематиката кани хората да обмислят по какъв начин да трансформират всекидневието си, тъй че да понижат количеството замърсяване на въздуха, което провокират и да осуетят приноса му към световното стопляне и влияние му върху личното си здраве.

Често замърсяването на въздуха не е очевидно, само че е на всички места. Не можем да спрем да дишаме, само че можем да създадем нещо за качеството на въздуха. Девет от 10 души по света са изложени на равнища на замърсяване на въздуха, които надвишават безвредните равнища, избрани от Световната здравна организация. Разбирането на другите типове замърсяване и по какъв начин те въздействат на нашето здраве и околната среда ще ни помогне да предприемем стъпки за възстановяване на въздуха към нас. Организация на обединените нации дефинира главните източници на замърсяване.

- Домакинство - Основният източник на замърсяване на въздуха в семействата е изгарянето на изкопаеми горива, дървесина и други горива въз основата на биомаса, с цел да се готвят, отопляват и осветяват домовете. Около 3,8 милиона случаи на преждевременна гибел са породени от замърсяването на въздуха в закрити пространства всяка година, като по-голямата част от тях са в развиващия се свят.

- Промишленост - В доста страни производството на сила е водещ източник на замърсяване на въздуха. Електрическите централи за изгаряне на въглища имат главен принос, до момента в който дизеловите генератори са възходяща угриженост в зоните отвън мрежата.

- Транспорт - Глобалният транспортен бранш съставлява съвсем една четвърт от обвързваните с силата излъчвания на въглероден диоксид и този дял нараства. Емисиите от превоза са свързани с близо 400 000 случаи на преждевременна гибел.

- Селско стопанство - Има два съществени източника на замърсяване на въздуха от селското стопанство: добитък, който създава метан и амоняк, и изгаряне на селскостопански боклуци. Около 24% от всички излъчвания на парникови газове в света идват от неустойчиви практики в земеделието, горското стопанство и други типове земеползване.

- Отпадъци - Отвореното изгаряне на боклуци и органичните боклуци в депата изпускат в атмосферата нездравословни диоксини, фурани, метан и черен въглерод. В международен мащаб към 40% от отпадъците са намерено изгорени.

В България

България от години записва превишени равнища на замърсеност на въздуха в огромните градове и изключително в столицата, където регулярно жители стачкуват (виж тук и тук), а към този момент и заведоха правосъдно дело за казуса. Държавата е и в две наказателни процедури за чистотата на въздуха от страна на Европейската комисия - за редовно превишаване на допустимите равнища на фини прахови частици във въздуха в 5 области, в това число двата най-големи града - столицата и Пловдив (за което България е наказана още на 5 април 2017 г.) и за незадоволително транспониране на Директивата за чистотата на въздуха в българския отраслов Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ).

Все още следва България да предприеме ограничения, с цел да се оправи с мръсния въздух след решението на Съда на ЕСот 2017 г, с което страната беше наказана за несъблюдение на отговорностите по Директивата за качеството на въздуха. Две години по-късно Европейската комисия продължава да изисква нови ограничения, след от време на време показване на нови тактики и стратегии, признати от българското държавно управление.

Действията на държавното управление до момента включват приемане на промени в отрасловия Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), Национална стратегия за чистотата на атмосферния въздух, финансиране посредством европейските средства на Оперативната стратегия " Околна среда " (ОПОС) на ограничения за въздуха в 7 общини - ограничения, които до момента не са довели до преустановяване на наказателните процедури и са оценени от самостоятелни специалисти като незадоволителни и палиативни (виж тук).

Въпреки че част от измененията в ЗЧАВ са в добра посока, основни дефекти са неналичието на стандарти и надзор на дървата за горене, които са главното гориво за отопление в страната, както и невъзможността жителите да апелират общинските стратегии за качество на въздуха, от които зависят съответните дейности за понижаване на замърсяването в засегнатите градове. За необжалваемостта на общинските ограничения към този момент е подадена тъжба към Европейската комисия от интернационалната организация Client Earth през февруари тази година.

Данните - къде сме ние?

Според данни на Световната здравна организация (СЗО), замърсяването на въздуха, както навън, по този начин и на закрито, годишно предизвиква гибелта от остри дихателни инфекции на към 600 000 деца, ненавършили 15 години.

Проучване на Европейската организация по околната среда, от своя страна сподели, че замърсяването на въздуха е главната причина за преждевременна гибел в изследваните от организацията 41 европейски страни. Според проучването, замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 година до преждевременната гибел на 14 200 души в България.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР