Световният ден на околната среда е отличен повод да си

...
Световният ден на околната среда е отличен повод да си
Коментари Харесай

Хвърляме на вятъра парите за чист въздух

Световният ден на околната среда е отличен мотив да си напомним, че здравето и стандарта ни на живот са неразривно свързани с качеството ѝ. Откакто преди 5 години описах незабавната потребност чистотата на въздуха да стане водещ приоритет на опазването на околна среда в България, тематиката лека-полека проби медийната завеса и през днешния ден е в центъра на публичния спор. Вече всички са наясно, че локалното замърсяване на въздуха с фини прахови частици е най-значимият екологичен рисков фактор, който води до заболеваемост и смъртност както на световно равнище (над 7 милиона жертви годишно), по този начин и в България (10-15 хиляди жертви годишно съгласно другите оценки).

Поводът за този текст обаче различен. Преди седмица излезе новината, че Общини ще имат достъп до още 390 млн. лева за битка с мръсния въздух. Новите средства обаче били единствено за екологичен градски превоз. И тук стигаме до класическия въпрос на разбора разходи-ползи: Коя е финансово най-ефективната мярка за реализиране на задачите за понижаване на финия прахуляк във въздуха?

Малко цифри:
Според последния оповестен Национален отчет за качеството на околната среда, през 2016 година общите излъчвания на тънък прахуляк (ФПЧ10) в България възлизат на към 48 хиляди т. годишно. От горните единствено 3.3 хиляди т се дължат на целия пътен превоз, като голямата част се падат на частните транспортни средства и към 3% – на градския публичен превоз. 56% от всички излъчвания се дължат на отоплението с твърди горива в семействата и публичния бранш. Тъй като тези излъчвания се осъществят доста покрай рецепиента и по време на отоплителния сезон, те водят до над 90% от замърсяването, което гълтаме в несъразмерни дози най-много през зимата.

Вчера попаднах на долната картинка, оповестена на уеб страницата на един от доставчиците на газ. Според тях, мизерните към 300 млн. куб. м. газ, които използват публични здания и семейства в България икономисват 1375 т излъчвания на прахови частици годишно. Проверих – сметките са достоверни. Основават се на замяната на " осреднен “ консуматор на твърдо гориво / електричество, каквито са голямата част от българите, с природен газ! Да не забравяме, че приказваме за извънредно едва навлизане – единствено към 3% от българите се топлят на газ, т.е. капацитетът за напредък е голям. А това несъмнено е най-ефективният и най-чист енергоизточник за задачата. Неслучайно, съвсем целият развъртян свят се топли по този начин.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР