Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но

...
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но
Коментари Харесай

Световен ден на динята - 3 август

Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, само че се чества най-вече в Съединени американски щати. На този ден се провеждат разнообразни игри, надяждания и артистично дълбаене (carving) на динената кора, което трансформира плода в голяма статуя. Динята е един от най-обичаните плодове в целия свят и е безконечен знак на лятото, положителното въодушевление и здравето.

Ето за какво динята заслужава личен специфичен ден:

Динята е и плод, и зарзават. Плод е, тъй като пораства от семка, съдържа доста плодови захари. Зеленчук е, тъй като принадлежи на фамилията на краставиците и тиквите. Според формалната подредба - тя е плодов зарзават.



В един приблизително огромен комат любеница има повече ликопен в сравнение с в един наедрял червен домат. Това е тип каротеноид - един от най-мощните антиоксиданти. Той отстранява оксидативния стрес - изключително при спортисти и интензивно движещи се хора.



Динята съдържа приблизително 91.5% вода и това е прави едно от най-пълноценните хидратиращи средства, непосредствено от природата. Сокът на динята съдържа доста електролити, потребни за метаболизма, витамини и минерали, измежду които се открояват желязото и калцият.





Една огромна любеница има захарност, колкото половин ябълка, което прави динята идеална за диети и разтоварващи режими. Сокът има регулиращ храносмилането резултат и е потребен за бъбреците. И въпреки всичко повече от 2 кг любеница дневно не е целесъобразно.



Динята може да се сервира в необикновени комбинации като с козе сирене, прошуто, в салати. Динената кора в азиатската кухня се пържи, а смлените семки се употребяват като поръска в ястия и салати, защото също са доста потребни.


Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР