Световният дълг нарасна до нов рекорд за всички времена, еквивалентен

...
Световният дълг нарасна до нов рекорд за всички времена, еквивалентен
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди за рекорден растеж на световния дълг

Световният дълг набъбна до нов връх за всички времена, равностоен на повече от два пъти производството на международната стопанска система, предизвести шефът на МВФ Кристалина Георгиева.

 © БГНЕС
Докато заемите от частния бранш съставляват голямата част от общата сума, растежът излага на риск държавните управления и хората, в случай че стопанската система се забави, сподели Георгиева.

" Глобалният дълг - както обществен, по този начин и частен - доближи най-високия връх до момента от 188 трилиона $. Това съставлява към 230 % от международната продукция ", сподели Георгиева в тирада за откриването на двудневна конференция за дълга.

Това е нарастване от предходния връх от 164 трилиона $ през 2016 година, съгласно данни на МВФ.

Докато лихвените проценти остават ниски, кредитополучателите могат да употребяват дълга, с цел да влагат в индустриални действия или да работят с ниски цени на стоките.

" Основното е, че високата тежест на дълга остави доста държавни управления, компании и семейства уязвими от ненадейно стягане на финансовите условия ", предизвести Георгиева.

Корпоративният дълг съставлява към две трети от общия, само че държавните заеми също нарастват в резултат на международната финансова рецесия.

Георгиева прикани за стъпки, гарантиращи, че " заемите са по-устойчиви ", в това число да се създадат по-прозрачни заемните практики и да се приготвят за преструктуриране на дълга с " нетрадиционни кредитори " - явно имайки поради Китай, който се трансформира в главен заемодател за разрастващите се страни, в това число в Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР