Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188

...
Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188
Коментари Харесай

Световният дълг достигна рекордни 188 трилиона долара, сочи Кристалина Георгиева

Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188 трилиона $ или 230% от световния Брутният вътрешен продукт, съобщи Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), при откриването на 20-ата годишна конференция на Жак Полак във Вашингтон. "Световният дълг - както обществен, по този начин и частен - доближи рекордно високите 188 трилиона $, което е към 230% от международното произвеждане. Основният фактор за неговото нарастване беше частният бранш, който сега съставлява съвсем две трети от общия дълг ", означи Георгиева. Според нея индикаторът „ държавният дълг в напредналите стопански системи е на равнище, каквото не е бил след Втората международна война “, сочи тя. "Националният дълг на разрастващите се страни е на равнището, което за последно се следи по време на дълговата рецесия през 80-те години. В страните с ниски приходи през последните пет години се следи внезапно нарастване на дълга ", сподели ръководителят на фонда.

Георгиева акцентира, че е належащо да се откри решение на обстановката с световния дълг, тъй като той основава опасности за световната икономическа и финансова непоклатимост. Тя напомни, че растежът на международния дълг се дължи значително на финансовата рецесия от 2008 година, когато беше предоставена огромна държавна поддръжка на частния бранш. "Последните изследвания на МВФ демонстрират, че единствено директната държавна поддръжка за финансовите институции по време на рецесията през 2008 година възлиза на 1,6 трилиона $ ", съобщи ръководителят на МВФ.

„ Високата тежест върху дълга направи доста държавни управления, компании и семейства уязвими от ненадейно стягане на финансовите условия “, съобщи ръководителят на МВФ. "В страните с ниски приходи тежестта на дълга може да заплаши постигането на задачите за развиване, защото управляващите харчат повече за обслужване на дълга и по-малко за инфраструктура, опазване на здравето и обучение ", изясни Георгиева. "Ние оценяваме 43% от страните с ниските приходи са или с висок риск да изпаднат в сериозна обстановка с дълга, или към този момент са в него. "

Според ръководителя на МВФ разрастващите се страни би трябвало да поддържат задоволително равнище на дълга като обръщат повече внимание на капиталовите планове с висока степен на възвръщаемост. Това допуска и "увеличаване на отговорността на кредиторите, които би трябвало да оценят въздействието на новите заеми върху размера на дълга на кредитополучателя ", сподели Георгиева. Тя също означи смисъла на прозрачността при процесите на заемане и разпределяне на заеми и предложи да се предизвиква по-тясното съдействие сред страните, заеми и заемодателите.

"Тези проблеми, от устойчивостта на дълга до бистрота и съдействие, ще бъдат от решаващо значение за благосъстоянието на разрастващите се страни. Ето за какво се нуждаем от повече старания, повече разговор и свежи хрумвания ", заключи ръководителят на МВФ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР