Световните запаси от ядрени бойни глави са намалели на 13

...
Световните запаси от ядрени бойни глави са намалели на 13
Коментари Харесай

Ядрените сили продължават да модернизират своите арсенали

Световните ресурси от нуклеарни бойни глави са намалели на 13 400 при започване на тази година, само че деветте нуклеарни сили са траяли да модернизират арсеналите си, съобщи през днешния ден Стокхолмският интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ), представен от ДПА.

Общият брой на бойните глави в света е намалял с към 465 спрямо началото на 2019 година, уточни институтът в собствен отчет.

Намаляването се дължи основно на унищожаването на излезли от приложимост нуклеарни оръжия, притежавани от Русия и Съединени американски щати. Двете нуклеарни свръхсили имат дружно към 90 % от нуклеарните оръжия в света. Англия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея са другите страни, признали, че разполагат с нуклеарни оръжия.

Според СИПРИ Съединени американски щати са имали 5800 бойни глави, а Русия - 6275. Англия е имала към 215 нуклеарни бойни глави, Франция - 290, Китай - 320, Индия - 150, Пакистан - 160, Израел - 90. Предполага се, че Северна Корея има 30-40 нуклеарни бойни глави, само че те не са включени в оценката на института.

Според отчета към 1800 нуклеарни бойни глави са били поддържани във високо равнище на подготвеност.

Ядрените страни са модернизирали своите арсенали или са разработвали нови системи.

Изследователите показват, че "деветте нуклеарни страни, наподобява, резервират своите арсенали за несигурно бъдеще ", което допуска, че нуклеарните оръжия към момента се считат за възпиращо средство, само че има и признаци, че им се придават "нови или разширени " функции във военните проекти, изключително що се отнася до Съединени американски щати и Русия. Това съставлява "значително превръщане на трендовете след Студената война към постепенна маргинализация на нуклеарните оръжия ", което "вероятно е най-обезпокоителното развиване ".

Докладът се основава на открити източници. Липсата на бистрота от страната на нуклеарните страни като цяло е предизвикателство, споделя СИПРИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР