Световните вериги "Макдоналдс" и "Старбъкс" и още дузина компании са

...
Световните вериги "Макдоналдс" и "Старбъкс" и още дузина компании са
Коментари Харесай

Забраната на пластмаси в Индия удари Макдоналдс и Старбъкс

Световните вериги "Макдоналдс " и "Старбъкс " и още дузина компании са били санкционирани от индийските управляващи поради потреблението на пластмасови произведения за еднократна приложимост, оповестява CNN.

Забраната за пластмасови произведения за еднократна приложимост, в това число пазарски чанти, кутии за храна и принадлежности за хранене, бе оповестена в края на март, само че влезе в действие в събота.

Мерките на индийските управляващи са част от по-широка тактика, която има за цел да отстрани от приложимост пластмасите до 2022 година. Индия се причисли към световната акция против пластмасовите произведения, откакто редица изследвания откриха, че до 2050-а в океаните ще има повече отпадък, в сравнение с риба.

25 от 29-те щата в Индия имат цялостни или частични забрани за пластмаси за еднократна приложимост, само че постоянно не се ползват прецизно. Изключение прави щатът Махаращра, където фирмите са задължени да трансформират практиките си.

Hardcastle Restaurants, франчайзът, който ръководи Макдоналдс (MCD) в Махаращра, съобщи, че е почнал да употребява дървени принадлежности, хартиени чаши и сламки от царевично нишесте.

Но веригата въпреки всичко е била санкционирана, тъй като към момента не е намерила сходни други възможности за пластмасовите капачки за питиета, посочи представител на "Макдоналдс Индия ".

"Макдоналдс " упорства също да бъде направено изключение от възбраната, когато се вършат доставки на храна и питиета по домовете.

Глоби за нарушение на възбраната са дребни за световните компании. Те стартират от 5000 рупии (73 долара) за първо нарушаване и се усилват до 25 000 рупии (367 долара) за следващи нарушавания. Системните нарушавания обаче могат да доведат до затвор, прецизира CNN.

По-сериозни са провокациите пред производителите на пластмасови произведения - изключително пред дребния и междинен бизнес.

Асоциацията на производителите на пластмасови торбички в Индия пресмята, че пластмасовата промишленост в Индия може да загуби над 2.2 милиарда $ и 300 000 работни места вследствие на възбраната, оповестиха локалните медии.

Асоциацията на производителите на пластмаси в Индия съобщи, че възбраната в сегашната й форма е неразбираема и толкоз необятно публикувана, че може да навреди на стопанската система.

Засега управляващите в Махаращра вършат изключение от правилото единствено за пластмасови контейнери, употребявани за пакетиране на медикаменти, мляко и твърди боклуци, както и пластмасови произведения за експорт.

Властите в Мумбай, финансовия център на Индия и столицата на щата Махаращра, събраха санкции в размер на 400 000 рупии (5900 долара) от повече от 80 предприятия.

Кампанията на Индия за понижаване на използването на пластмаси следва сходни ходове в Европейския съюз и Обединеното кралство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР