Световните цени на хранителните стоки са се увеличили за четвърти

...
Световните цени на хранителните стоки са се увеличили за четвърти
Коментари Харесай

Храните поскъпват в световен мащаб

Световните цени на питателните артикули са се нараснали за четвърти следващ месец отпред с растителните масла и зърнените култури. Това заяви през днешния ден Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО - FAO), представена от ТАСС, предава БНР.

Индексът на ФАО, който следи месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни артикули, масло и захар, е достигнал приблизително 97,9 пункта през септември, което е с 2,1 % повече по отношение на август и с 5 % над нивото от същия месец на 2019 година.

Индексът на ФАО за растителните масла е повишен с 6 % през септември до рекордно за последните месеци равнище. Специалистите изясняват този напредък с повишаването на палмовото, слънчогледовото и соевото масло на фона на дейното търсене на международните пазари.

Индексът за зърнените храни се е повишил с 5,1 % по отношение на августовското ниво и с 13,6 % по отношение на междинното равнище за същия месец на предходната година.

Най-много е поскъпнала пшеницата, което се обуславя от нараствания размер на търговията на фона на опасенията за вероятен спад на добива в Южното полукълбо и сухите метеорологични условия. Те се отразяват неподходящо на реколтата от зимна пшеница в доста европейски страни, се показва в отчета на ФАО.

Цените на царевицата, соргото и ечемика също са нарастнали.

Индексът на ФАО за млечните артикули е останал неизменен по отношение на август.

Котировките на ориза, месото и захарта са се намалили, сочат данните на ФАО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР