Световните цени на хранителните продукти отново са започнали да нарастват

...
Световните цени на хранителните продукти отново са започнали да нарастват
Коментари Харесай

Световните цени на храните отново тръгнаха нагоре

Световните цени на питателните артикули още веднъж са почнали да нарастват през август след два следващи месеца спад, тласкани от повишаването на захарта, пшеницата и растителните масла, заяви Организацията на обединените народи за издръжка и земеделие (ФАО - FAO), представена от Франс прес.

Индексът на ФАО за цените на храните е повишен с 3,1 на 100 по отношение на юли до 127,4 пункта и с 32,9 на 100 на годишна основа. Показателят, измерващ месечната разновидност на интернационалните котировки на кошница от съществени хранителни артикули, още веднъж се приближава до рекордното му ниво от 137,6 пункта, достигнато през февруари 2011 година. Цената на захарта е скочила с 9,6 на 100 за един месец заради опасенията от вреди, провокирани от сланата върху културите в Бразилия, най-големият експортьор на този артикул, изяснява ФАО в официално съобщение. Поскъпването обаче е било смекчено от положителните вероятности за производството в Индия и Европейския съюз, написа Българска телеграфна агенция.

Цените на растителните масла са нарастнали с 6,7 на 100 през август на месечна основа. Палмовото масло се е върнало на исторически най-високите равнища заради настойчиво продължаващите безпокойства за продукцията, която е под капацитета си, както и от прибягването до запасите заради дефицит в Малайзия. Цените на рапичното и слънчогледовото олио също са се нараснали.

Цените на зърнените култури в света са нарастнали с 3,4 на 100 на месечна основа. Световните цени на пшеницата са скочили с 8,8 % заради намалените вероятности за реколтите в доста от главните страни експортьорки. В същото време цените на царевицата са се намалили с 0,9 % заради подобряването на вероятностите за производството в Аржентина, Европейския съюз и Украйна, което е компенсирало снижените прогнози за Бразилия и Съединени американски щати.
В международен проект показателят на цените на месото леко е повишен през август. Цените на овчето и говеждото месо са били подкрепени от китайския импорт. При птичето месо за това е асъдействало засилено търсене от Източна Азия и Близкия изток.

В същото време цените на свинското месо са се намалили заради продължаващото едва търсене в Китай и слабата динамичност на търсенето в Европа.
Цените на млечните артикули леко са се намалили за един месец. Поевтиняването на млякото на прахуляк в интернационален проект в доста мощна степен е компенсирало покачването на цените на маслото и сиренето, отбелязва ФАО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР