Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати

...
Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати
Коментари Харесай

ООН отчита рязко поевтиняване на храните по света

Световните цени на храните се намалиха внезапно през март, наранени отрицателно от спада в търсенето, обвързван с пандемията от ковид и от срутва на петролните цени, заяви Агенцията за храните на Организация на обединените нации, представена от Ройтерс. Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, се намали през март с 4,3% по отношение на февруари до равнище от 172,2 пункта.

Спадът на цените значително се обуславя от факторите, свързани с търсенето , а не с предлагането. Факторите на търсенето се въздействат от все по-влошаващите се стопански вероятности “, уточни пред Ройтерс старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.

Най-голямо намаляване от 19,1% в границите на месец бележи показателят на FAO за цените на захарта . Спадът е провокиран от понижаване на потреблението, обвързвано с наложената карантина и обсада в доста страни поради ковид, както и заради по-ниското търсене от производителите на етанол заради мощното поевтиняване на суровия нефт, заяви основаната в Рим организация към Организация на обединените нации.

С 12% се намали ценовият показател на растителното масло през март по отношение на февруари вследствие на падащите цени на палмовото масло, което беше обвързвано с намаление на цените на рафинираните петролни минерални масла и възходящата неустановеност по отношение на въздействието на ковид върху пазара.

Цените на петрола спаднаха с над 50% през миналия месец, което провокира огромно влияние в посока надолу върху биогоривата, които са значим източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла “, разяснява пред Ройтерс анализаторът на FAO Питър Тойнес.

Индексът на цените на млечните артикули пък спадна с 3%, свързан от намаляването на котировките и забавянето на световното търсене на импорт на обезмаслено и пълномаслено мляко на прахуляк, до момента в който показателят на месото спадна по-скромно с 0,6 на 100, показва Агенцията за храните на Организация на обединените нации.

С 1,9% се е намалил показателят на цените на зърнените култури през март, само че цените на ориза нарастват за трети следващ месец вследствие на трупането на ресурси заради терзанията по отношение на вирусната пандемия и информациите, че Виетнам може да вкара възбрана за износа на ориз.

Прогнозата на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации за производството на зърнени култури в международен мащаб за 2020 година остава непроменена по отношение на предишния месец, като тя се приближава до рекордните равнища от предходната година. FAO увеличи оценката за годишна продукция през 2019 година до към 2,721 милиарда тона спрямо предишна прогноза от 2,719 милиарда, която да е с 2,4% по-голяма от реколтата през 2018 година

За 2020 година прогнозата на FAO за международното произвеждане на пшеничени култури остава непроменена на 763 милиона тона, покрай рекордното равнище за предходната година.

„ Това, съчетано с голям брой налични ресурси , ще помогне за предотвратяване на питателните пазари от ужас по време на бурята с ковид “, предвижда FAO.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР