Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки

...
Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки
Коментари Харесай

Храните по цял свят поскъпват драстично

Световните цени на храните са нарастнали мощно през ноември, отбелязвайки огромни скокове в цените на месото и растителните масла, макар малко по-ниските цени на зърнените култури, заяви Агенцията за храните на Организация на обединените нации, представена от Евронюз.

Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните, който мери месечните промени в потреблението на зърнени култури, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, удари 26-месечен връх през ноември, достигайки приблизително 177,2 пункта, което е с 2,7% повече по отношение на предходния месец и с 9,5% на годишна база.

Организацията също по този начин предвижда, че производството на зърнени култури ще доближи най-силния си интервал с 2,714 милиарда тона за 2019 година, което е с 0,4% повече от последната прогноза.

Индексът на цените на зърнените култури е понижен с 1,2% до 162,4 пункта при огромни експортни доставки и мощна конкуренция измежду международните производители, определящи цените на пшеницата. Цените на ориза са паднали до шестмесечен най-малко, защото новите равнища на реколтата усилват натиска.

Индексът на цените на растителното масло се е повишил с 10,4% до 150,6 пункта, като доближи най-високата си точка от май 2018 година, воден от по-стабилните цени на палмово масло, които се ускориха поради мощното търсене на импорт, увеличената приложимост на биодизел и опасенията по отношение на вероятен дефицит на доставки.

Индексът на цените на месото записва най-голямото нарастване на месечна основа от май 2009 година, като се увеличи с 4,6% от октомври до 190,5 пункта. Най-силно се е нараснало говеждото и овчето месо, в резултат на търсенето от Китай и наближаващите празници в края на годината.

Индексът на цените на захарта е приблизително 181,6 пункта, което е с 1,8% повече от октомври, водено от упованията за по-голямо търсене.

Индексът на цените на млечните артикули е приблизително 192,6 пункта, нищожно нарастване спрямо октомври, след два месеца на спад.

Агенцията увеличи прогнозата си за световно произвеждане на зърнени култури през 2019 година с 0,4% спрямо равнищата от 2018 година, оценявайки международната продукция на зърнени култури на 2,714 милиарда тона.

Производството на пшеница сее повишено с 4,8% до 766,4 милиона тона.

Глобалното произвеждане на ориз е 515 милиона тона, което е с над 1,6 милиона тона по-голямо по отношение на миналата прогноза, която предполагаше спад от 0,5 % от най-високия интервал за 2018 година, показва организацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР