Световните цени на храните са намалели през декември, отбелязвайки девети

...
Световните цени на храните са намалели през декември, отбелязвайки девети
Коментари Харесай

Световните цени на храните тръгват надолу след рекорден ръст през 2022 г.

Световните цени на храните са намалели през декември, отбелязвайки девети следващ месец на спад, само че са се повишили с над 14% на годишна база, достигайки исторически връх, заяви, като се базира на данни на Агенцията по издръжка на Организация на обединените нации /FAO/.

Индексът за цените на храните на Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (FAO), който следи интернационалните цени на множеството международно търгувани хранителни първични материали, е достигнал 132,4 пункта предишния месец по отношение на ревизираните 135 пункта през ноември. Първоначално бе оповестено, че през ноември показателят е бил на равнище от 135,7 пункта. За 2022 година като цяло главният показател е стигнал приблизително 143,7 пункта, с 18 пункта или 14,3% повече по отношение на 2021 година и най-високото равнище от старта на показателя през 1990 година Спадът през декември се дължи на стръмното намаляване на интернационалните цени на растителните масла, както и на известни понижения при зърнените храни и месото. Той обаче е бил стеснен от леките поскъпвания на захарта и млечните артикули, заява FAO.

Цените на храните се подвигнаха след нашествието на Русия в Украйна през февруари предходната година поради опасения за спиране на търговията през Черно море. Поскъпването беше отчасти лимитирано от подкрепената от Организация на обединените нации договорка за канал на експорт на зърно от Украйна. FAO съобщи предходната година, че разноските за импорт на храни през 2022 година ще накарат по-бедните страни да понижат размера на импорт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР