Световните цени на храните през ноември се повишиха за шести

...
Световните цени на храните през ноември се повишиха за шести
Коментари Харесай

Ръст в цените на храните в световен мащаб за шести пореден месец

Световните цени на храните през ноември се покачиха за шести следващ месец, достигайки близо 6-годишен връх, като се възвърнаха изцяло от ценовия потрес, породен от световната коронавирусна пандемия, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за храните, представена от Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, скочи през ноември до 105,0 пункта от 101,1 пункта през октомври, отбелязвайки най-силно повишаване в границите на месец от юли 2021 година насам.

Базираната в Рим организация уточни също по този начин, че реколтата от зърнени култури в международен мащаб евентуално ще доближи рекордно равнище през 2020 година, макар че FAO леко занижи предходните си прогнози. Индексът на цените на зърнените култури на организацията скочи със 7,2% през октомври спрямо предходния месец и към този момент е с 16,5% над равнището година по-рано.

Основна причина за мощното повишение на общия ценови показател през предишния месец е увеличението на цените на растителното масло , като те набъбнаха с цели 14,4% на месечна база посредством основно на повишаването на цените на палмовото масло вследствие на внезапното понижаване на световните ресурси.

Индексът на цените на зърнените култури регистрира през ноември по-умерено покачване от 2,5% спрямо предходния месец и е с към 19,9% ​​над цената си година по-рано. Експортните цени на пшеницата бяха покачване вследствие на " понижените вероятности " за реколтата в Аржентина, до момента в който цените на царевицата се усилиха частично заради по-ниските прогнози за реколтата в Съединени американски щати и Украйна. Цените на ориза се задържаха устойчиво, регистрира FAO.

Средните цени на захарта пък се усилиха през ноември с 3,3% по отношение на октомври на фона на опасения за предстоящ недостиг в международното произвеждане, защото неприятното време засегна вероятностите за реколтата в Европейския съюз, Русия и Тайланд. Индексът на млечните артикули се повиши с 0,9% през предишния месец, достигайки съвсем 18-месечен връх частично вследствие на по-високите цени на маслото и сиренето. Повишение през ноември има и на индекса на месото с 0,9% на месечна база, поставяйки по този метод завършек на серията от двете следващи месеца на ценови спад, само че към момента понижава с 13,7% по отношение на ноември 2019 година

Същевременно FAO ревизира прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 година за трети месец подред, намалявайки я до 2,742 милиарда тона от предходни 2,75 милиарда тона. Въпреки тази поредна слаба низходяща проверка, Организация на обединените нации към момента чака рекордна годишна продукция тази година, която да е с 1,3% над реколтата през 2019 година

" Гледайки напред, засаждането на реколтата от зимна пшеница през 2021 година в Северното полукълбо е в ход и се планува засяването в няколко огромни страни производителки да се дължи на договорните цени, макар че скорошното изсъхнало време може да ограничи разширението на засаждането и да попречи на добивите ", показва Агенцията на Организация на обединените нации за храните.

Прогнозата за използването на зърнени култури в международен мащаб през 2020/2021 година беше избрана на 2,744 милиарда тона, което е с 1,9% повече от равнището през 2019/2020г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР