Световните ранглисти и непобедимите шампиони никога не са били способни

...
Световните ранглисти и непобедимите шампиони никога не са били способни
Коментари Харесай

Новият крал на бокса: Головкин или Канело

Световните класации и непобедимите първенци в никакъв случай не са били способни да короноват абсолютния крал на професионалния бокс в сърцето на почитателите. Боецът, заслужен за сходно самопризнание, би трябвало да бъде специфичен. Да носи аура като Мохамед Али, Майк Тайсън, Оскар де ла Оя или Мани Пакяо. Чудите се къде са имена като Владимир Кличко, Флойд Мейуедър, Ивендър Холифийлд или Бърнард Хопкинс? Няма спор, те са велики боксьори, само че в никакъв случай не съумяха да завоюват сърцата на масата от боксови последователи. Това са почитателите, искащи нокаути, разпределяне до последната секунда и сърце, способно да понесе вихър от комбинации, а в идващия миг да отвърне с буря от смазващи попадения.

Генади Головкин (37 победи, 33 с нокаут) и Канело Алварес (49 победи, 34 с нокаут, 1 загуба и 1 равен) са от дребното бойци в днешно време, които дават отговор на това условие. Откакто двамата направиха име с безмилостните наказателни акции против своите противници, експертите не стопираха да ги насъскват един против различен. Желаната от всички война на кръга най-накрая ще се разгори в Лос Анджелис, а силите наподобяват извънредно изравнени.


Лек любимец на букмейкърите е Генади Головкин. Той е международният първенец, съумял да сплоти три от купите в междинна категория. Казахстанецът, който живее в Калифорния, направи своя дебют през 2006-а. Той беше уверен да напусне олимпийския бокс от българина Ивайло Гоцев. Пловдивчанинът не съумя да задържи бъдещата мегазвезда, откакто хищните акули в бизнеса бързо надушиха капацитета на Головкин.

С всяка победа на казахстанеца неговите почитатели нарастваха. Изключителната експанзия, техника, комбинативност и придвижване по кръга накараха песимистичните американци да се вгледат в симпатичното момче. Извън кръга Генади наподобява повече на скаут, който сглобява къщички за чучулиги, а не на най-зловещия удряч в професионалния бокс. Статистиците се хванаха за главата, когато започнаха да отброяват следващите нокаути. Техният брой доближи 23, като 17 от тях бяха в мачове за международната купа. Головкин опустоши огромни имена като Матю Маклин, Даниел Гийл, Марко Антонио Рубио, Мартин Мъри и Кел Брук, а в този момент се изправя пред най-сериозното тестване в своята кариера.

Едва на 15 години Сол „ Канело “ Алварес стъпва за пръв път сред въжетата като експерт. Червенокосият мексиканец не изневерява на прословутия жанр, с който е закърмен. За разлика от болшинството негови сънародници, които рядко потеглят обратно, Алварес е много по-раздвижен и умее да се бие еднообразно добре и на трите дистанции. Едва на 21 той печели първата си купа, откакто изнася урок на Матю Хатън, брата на Рики Хатън. Поясът на Световния боксов съвет в суперполусредна категория става трамплин за триумфите. Неговите съперници са доста по-тежки от тези на Головкин, само че той съумява да се оправи с Кърмит Синтрън, Шейн Мосли, Хосесито Лопес и Остин Траут. Гениалният Флойд Мейуедър усеща набиращия скорост феномен и реши да го опитва, още преди да е дооформил своите изключителни качества. За следващ път таймингът на именитият американец се оказва съвършен. През 2013-а Флойд изнесе лекция на мексиканеца. Техният мач се подреди на трето място в историята за най-вече клиенти на платеното телевизионно лъчение (2.2 млн.). Именно това е и единствената загуба в кариерата на Алварес, който не съумя да се оправи с брилянтната отбрана Мейуедър.

Този мач послужи като урок за Канело. Мексиканецът бързо се върна към успехите, а напълно скоро купата още веднъж застана на неговия пояс. Един след различен пред него трябваше да преклонят глава суперзвезди като Мигел Кото, Амир Хан, Алфредо Ангуло, Джеймс Къркланд, Ерисланди Лара, Лиъм Смит и Хулио Сезар Чавес.

Най-големият въпрос в идното дерби е дали Алварес ще успее да се оправи с мощта на Головкин. Едва за повторно в своята кариера Канело ще се бие в междинна категория. Той отстъпва единствено с четири сантиметра като растеж, а ръцете му даже са със сантиметър по-дълги от тези на казахстанеца. Повечето публицисти в Съединени американски щати считат, че възможностите на Алварес в мача се коренят в неговата сполучлива игра от далечна отдалеченост. Други са на мнение, че Головкин е посочил уязвимост в последните си два мача. Световният първенец в междинна категория не приличаше на себе си в дуелите с Кел Брок (Анг) и Даниел Джейкъбс (САЩ). Казахстанецът беше надиграван в огромни елементи от последния си мач, а съдийските карти (114:113, 115:112, 115:112) са повече от показателни какъв брой близко е бил до първата загуба в неговата кариера.

Головкин постоянно е желал най-хубавите противници, само че по една или друга причина те все намираха опрощение. Сега той ще има шанса да се потвърди против изцяло приключения Канело Алварес, който е дръпнал доста от конфликта с Флойд Мейуедър. Предстоящата борба сред тях още от в този момент е считана като любимец за Мач на годината.


В часовете преди мача запалените почитатели си припомниха за какво междинната категория е считана за най-интригуващата в историята. Трилърите сред Тони Зейл и Роки Грациано и борбата сред Томи Хърнс и Марвин Хаглър от много време търсят своя правоприемник. Дали историята на епичните войни ще бъде продължена в идния конфликт сред Генади Головкин и Канело Алварес?

Отговорът – в ранните часове на неделя българско време!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР