Световните продоволствени цени се повишиха за четвърти пореден месец през

...
Световните продоволствени цени се повишиха за четвърти пореден месец през
Коментари Харесай

Световните цени на храните се повишават за четвърти пореден месец

Световните продоволствени цени се покачиха за четвърти следващ месец през януари, подкрепени от котировките на растителните масла, захарта и пшеницата. Това заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО - FAO).

Индексът на цените на храните на ФАО, който регистрира месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, е достигнал приблизително до 182,5 пункта през предишния месец или с 0,7% повече от предходния месец.

При зърнените култури показателят на цените се е повишил с 2,9 на 100 на месечна основа през януари, отчитайки най-високото ниво от май 2018 година, като цените на всички съществени зърнени култури са се повишили отпред с пшеницата.

Със 7% е скочил показателят на растителното масло предишния месец, достигайки тримесечен най-много, този на захарта се е повишил с 5,5%, а на млечните произведения с 0,9 на 100. При месото спадът е с 4%, поставяйки завършек на 11 следващи месеца покачване.

ФАО разгласява и нова прогноза за международното произвеждане на зърно, съгласно която то ще доближи рекордните 2,715 милиарда тона тази година.

Прогнозата от този месец остава съвсем без смяна по отношение на декември, като преразглеждането надолу при производството на пшеницата и ориз е обезщетено от промяна нагоре при царевицата и ечемика, отбелязва ФАО. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР