Световните пазари на акции се намират под натиск от продажби

...
Световните пазари на акции се намират под натиск от продажби
Коментари Харесай

Напрежение на световните борси заради страхове от втора COVID вълна

Световните пазари на акции се намират под напън от продажби при започване на новата седмица заради възобновени терзания за втора вълна от коронавирусна зараза.

Повод за тези страхове дават информации за увеличение на броя на инфектираните през уикенда в редица американски щати в това число в Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас, откакто през последните седмици започнаха да отпадат карантинните ограничения и да се рестартира икономическата интензивност както в Съединени американски щати, по този начин и по целия свят.

Негативно отражение даде и новината за ново огнище на ковид в китайската столица Пекин, както и показаните по-рано денем данни от Китай за месец май, показващи, че втората по мощ международна стопанска система се възвръща относително постепенно от коронавирусната рецесия, съобщи БНР.

В началото на европейската търговия тържищата на остарелия континент отвориха с много солидни загуби от близо 3%, преди обаче спадът последователно да се ограничи и в ранния следобяд множеството съществени фондови показатели се намаляват с към 1%.

Общият показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,75% след спад с 2,5% при старта на търговията и откакто през предходната седмица той се намали с 5,7 на 100.

Загубите идват в деня, в който Англия разреши на несъществени търговци на дребно да възобновят своите интервенции, а страните от Европейски Съюз отвориха още веднъж своите граници.

Немският показател DAX 30 се намалява с 1,06%, френският CAC 40 - с 0,97%, а английският FTSE100 - с 1,08%, следвайки много доста слабото показване на азиатските пазари на акции.

Японският показател Nikkei завърши търговията в понеделник със загуба от 3,47%, южнокорейският Kospi се срина с 4,75%, австралийският ASX 200 - с 2,18%, китайският Shanghai Composite - с 1,01% и показателят Hang Seng - с 2,15%.

И тук причина за отрицателното показване е увеличението на проблемите с Covid-19 в Латинска Америка и елементи от Азия, появяването на опасности за "втора коронавирусна вълна " в някои елементи от Съединени американски щати, Южна Корея и Китай и по този начин наречените "клъстерни " случаи на инфектирани в Япония.

Заболяването продължава да се популяризира в страни, които съставляват към 60% от международния Брутният вътрешен продукт, отбелязва Робърт Карнел, районен началник на анализаторите на банката ING за Азиатско-тихоокеанския район.

По-солиден спад бележат главните американски фондови фючърси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се намаляват с над 600 пункта (спад с 2,4%), тези на необятния показател S&P500 - с 2%, а на софтуерния показател Nasdaq100 - с 1,55%.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР