Световните медии са пълни със статии и анализи от сорта

...
Световните медии са пълни със статии и анализи от сорта
Коментари Харесай

8 български компании, в които да инвестирате за следващите 10 години

Световните медии са цялостни със публикации и разбори от сорта на " 10 компании за идващото десетилетие ", или " Компаниите с максимален капацитет за растеж съгласно GS през идната година ".

И тъй като родните анализатори са много пасивни и изобщо не са нападателни, в този момент ще подходя в този дух на мисли и ще погледна към 10 български компании, които могат и да съставляват някакъв интерес за вложителите. Веднага наблягам, че това не е рекомендация, или съвет за покупка, или продажба на акции на пода на БФБ.

А ето и 10-те компании, на които се спирам за идващото десетилетие, както и претекстовете ми за това:

М+С Хидравлик

Третата по растеж на облагата компания за последните 10 години, няма по какъв начин да не попадне в този лист. А аргументите са няколко. От уникалността на бизнеса, до здравословния дял изплащан от компанията. А да... и още нещо доста значимо за вложителите - акциите на компанията са с изпреварващ растеж този на показателя, за какъвто и интервал да ги вземете поради.

Нещо повече, те са най-добре представящата се позиция от показателя за последните 10 години с покачване в цените на акциите си от 766% без да се регистрира изплатения дял. А това се превежда надлежно, като междинна годишна рентабилност в размер на 24.1%.

За съпоставяне над 20% годишна рентабилност за един десетгодишен интервал от време са носели доста малко щатски компании!

Ако към това прибавим и обстоятелството, че компанията е върнала близо 2 лв. дял на акционерите за последните 10 години, то нещата наподобяват още по-добре. Като бонус се явява и обстоятелството, че за последната една година, книжата на М+С Хидравлик са се намалили с под 2%, при спад за показателя SOFIX от 13.3%.

Софарма

Няма по какъв начин една такава ранглиста да мине без най-голямата и ликвидна позиция на БФБ. И както доста хора споделят, в среда на застаряващо население у нас и в Европа, бизнеса с медикаментите е може би най-сигурния бизнес, че ще съществува в бъдеще. Компанията е добре позиционирана да се възползва от конкурентните преимущества на страната ни и има артикули с огромен капацитет да пробият и в чужбина.

Трябва да отбележим обстоятелството, че приходите на Софарма се радват на непрекъснат и непрестанен растеж през последните години. Те са вторите най-повишили се през последните 10 години, като за този интервал са нарастнали с над 540% и по този индикатор отстъпват само на Холдинг Варна в границите на показателя на сините чипове SOFIX.

Компанията е обществено виновна и бе една от първите компании раздали безвъзмездни акции на своите чиновници.

Сирма Груп Холд

Няма по какъв начин да минем без единствения софтуерен съставен елемент в показателя на сините чипове. Ако може да се каже, че някой бранш ще продължава да съществува след 10 години, то това несъмнено ще е софтуерният и фирмите свързани с него.

Представянето в акциите на компанията - намаляване от 29% за последната една година, може и да е стряскащо за вложителите, само че на него по-скоро би трябвало да се гледа, като на опция. Както споделя гениалният Бъфет вложителите би трябвало да купуват по време на корекции и спадове.

До огромна степен, спадът в книжата на компанията се предопредели от несполучливото обществено предложение за продажба на 39 573 679 акции. Това обаче, очевидно не е обезсърчило мениджмънта на компанията.

" Стратегията на сдружението планува интензивен напредък (надскачащ опциите на органичния ръст) и излизане на огромна международна борса след няколко години. Като промеждутъчен ход вероятно ще се възползваме от Регламент 1129/2017 за стъпаловидно увеличение на капитала до нужните равнища и/или привличане на целеви вложители в дъщерните ни сдружения ", разяснява в особено изявление за Infostock.bg - Цветан Алексиев, изпълнителен шеф на компанията.

Първа Инвестиционна Банка

Как бихте могли да заложите на една стопанска система, в случай че нямате в портфейла си акции на финансова институция. И тук изборът ни се пада на Първа Инвестиционна Банка, а аргументите за това - подобряващото се положение на банката (и става въпрос не просто за финансовия й резултат).

И до момента в който облагата през миналата година от 164.14 милиона лв. е близо два пъти повече в съпоставяне със същата година по-рано, това покачване се дължи главно от продажбата на активи в края на годината. Въпреки това обаче, се следят други основни усъвършенствания на основни финансови индикатори, които в доста по-голяма степен би следвало да вълнува вложителите.

На първо място е налице усъвършенстване при съществени банкови съотношения, като - обща финансова адекватност; съотношението на капитала от първи ред; съотношението на базовия капитал от първи ред; съотношението на ливъридж; чистите заеми към депозити; понижаването на цената на риска, както и покачването на % на чистия лихвен приход от общите банкови интервенции.

И до момента в който е налице усъвършенстване при финансовата конструкция на банката, в среда на повишението на активите на банката и заемите и депозитите, финансовата институция продължава с напъните си за очистване на неосновните активи, понижаване на разноските си и възстановяване на кредитния си портфейл.

Персоналът на банката понижава с над 10%, до момента в който броят на клоновете й се резервира съвсем същия, а административните й разноски се намаляват до под половината от общите доходи на кредитната институция, по отношение на 53.3% година по-рано.

Химимпорт

Един добре уравновесен портфейл, няма по какъв начин да мине без акциите на огромен диверсифициран холдинг с експозиция към доста бизнеси със забележителна тежест в стопанската система на страната. Това автоматизирано понижава риска от експозицията към един бранш, освен това с притежаването единствено на акциите от една компания.

Трябва да отбележим обстоятелството, че резултатите на Химимпорт са един от най-стабилните измежду съставените елементи на SOFIX. И до момента в който това не наподобява, като кой знае какво преимущество, заради неналичието на сериозен растеж, би трябвало да се има поради размера на облагата, която холдингът генерира всяка година.

Иначе облагите единствено на Химимпорт и ПИБ, съставляват 64% от сумарната облага на всички съставни елементи на знака.

И до момента в който приходите на Химимпорт се покачват със 134% през последните 10 години, облагата понижава с близо 47%. Въпреки понижението обаче, вложителите би трябвало да имат поради, че тези облаги са се струпали с годините, до момента в който акциите на Химимпорт са поскъпнали едвам с 14%, в среда на удвояване на SOFIX. Дали няма да забележим догонващо показване през идващото десетилетие.

Адванс Терафонд

И последният ми избор се пада на Адванс Терафонд. А повода е пределна ясно - естеството на бизнеса на компанията и по-скоро вложенията й в земеделска земя. Както споделя Марк Твен - " купувайте земеделска земя, към този момент не се създава ".

И въпреки миналата година да наподобява, като същинско злополучие, разследване на спада в облагата на АДСИЦ-а с над 80%, по-скоро разглеждайте това, като нещо позитивно. А точно фондът се е въздържал от продажбата на земеделска земя, до момента в който тя е поскъпвала.

И тук вложителите би трябвало да мислят по изцяло противоположния на естествения метод на финансовите пазари, за какъвто се счита да се екстраполират трендовете от последните резултати. Тоест неприятния финансов резултат през миналата година, разследване на трупане на стойност, вследствие на повишаване на земята и опазване на притежаваните количества, може да значи по-големи бъдещи облаги за вложителите в идващото десетилетие. А спадът в акциите на АДСИЦ-а, може да е единствено
бонус за бъдещите акционери, които гледат напред с небосвод от най-малко 10 години.

Инвеститорите би трябвало да имат поради, че за последните 10 години, акциите на Адванс са донесли рентабилност от над 250%, което ги подрежда на четвърто място по този индикатор измежду съставените елементи на показателя.

Въпреки понижението на облагата през миналата година, тя към момента е повишена с над 400% по отношение на преди 10 години, което слага Адванс преди всичко по този индикатор, измежду всички съставни елементи на SOFIX. Нещо повече, приходите й са се повишили с близо 300%.

Градус

Най-новият съставни елементи на SOFIX организира извънредно сполучливо първично обществено предложение през миналата година. Тук обаче, повода тази позиция да попадне, измежду избора Ви за идващите 10 години, е малко по-различна, спрямо останалите компании.

А точно - на първичното обществено предложение на компанията участваха 8 от 9 те пенсионни фонда в България. Реално вложител в компанията е съвсем цялото работещо население в България посредством пенсионните фондове. И до момента в който множеството пенсионни фондове не престават да са акционери в сдружението, вложителите могат да спят умерено и да се надяват на положително последващо десетилетие.

Корадо-България

Един добре диверсифициран портфейл, би трябвало да има експозиция и към индустриална компания с непознат притежател и значително обезпечен външен пазар. Купувайки акции на посоченото сдружение, вие на процедура залагате на бъдещето на една огромна чешка индустриална група.

Компанията е учетворила облагата си през последните четири години, което единствено по себе си е доста съществено достижение. За съпоставяне, измежду сдруженията от SOFIX, само Адванс Терафонд е постигнал по-голям резултат. Нещо повече, задачите на мениджмънта са съществени и включват вкарването на компанията в SOFIX, което наподобява единствено въпрос на време.

Освен всичко, компанията се отличава и със относително висока рентабилност от дял в размер на към 4% на база проектите й за брутен дял за 2018-та година.

*материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции на пода на БФБ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР