Световните фондови пазари изпращат една добра година Още по темата

...
Световните фондови пазари изпращат една добра година Още по темата
Коментари Харесай

Какво ни казват пазарите в последните дни на годината

Световните фондови пазари изпращат една добра година

Още по тематиката
Електромобилите направиха кобалта най-горещата суровина на 2017 година

Цената на метала е скочила със 120% за годината, до момента в който Bloomberg commodity index се намали с 4%
21 дек 2017
Фючърсите върху Bitcoin, наподобява, смъкнаха цената

Криптовалутата Dash мина границата от 1000 $
19 дек 2017
Норвегия спори къде да влага рекордните 1 трлн. $ от суверенния си фонд

" Норвежката Ангела Меркел " завоюва втори мандат на изборите в понеделник
12 сеп 2017 В късата празнична седмица основни първични материали като медта и петролът доближиха рекордни ценови равнища за последните няколко години. Металът, който е главен барометър за икономическите упованията, нарастна до 3.5 годишен връх от 7200 $ за звук. Това е девета поредна сесия, в която цената на медта се покачва. Основният тласък за напредък са упованията, че търсенето от Китай ще остане високо и през идната година, показва Reuters. Данните на китайските митници демонстрират, че през ноември вносът на рафинирана мед в страната се е повишил с 19%. Всичко това поддържа акциите на минни колоси като BHP Billiton, Woodside Petroleum и Newcrest. Glencore, Randgold Resources и Anglo American също са измежду печелившите.

Петролът продължава да нараства в очакване на икономическия напредък, само че и поради терзания за доставките след гърмеж на петролопровод в Либия, който ограничи достъпа до основно пристанище. Американският вид WTI за първи път от средата на 2015 година мина 60 $ за барел, като по време на сесията в сряда отстъпи леко до 59.4 $. В Лондон брент се търгува за 66.3 $ за барел. Високите цени на петрола поддържаха и акциите на огромните европейски производители като Total и Shell. Сред печелившите в сряда са и автопроизводителите BMW и Mercedes, които оповестиха, че данъчната промяна в Съединени американски щати ще увеличи годишните им облаги.

Apple натисна софтуерните акции

На фондовите пазари акцентът е Apple, откакто тайванското издание Economic Daily, цитира свои неназовани източници съгласно които компанията ще ревизира прогнозите си за продажби на флагмана iPhone X. В Тайван са някои от главните снабдители на американската компания. В добавка на това пристигнаха и някои брокерски прогнози за спад на продажбите, което притисна акциите на Apple и във вторник на Уолстрийт те изгубиха 2.5% - най-големият дневен спад от 10 август. Това се придвижи и върху софтуерните акции в Европа. Големите производители на чипове като Infineon и STMicro изгубиха сред 1 и 2% в сряда преди обед. Въпреки спадът от тези дни обаче софтуерният бранш е измежду най-добре представящия се със междинен растеж на акции от 21%, показва Reuters.

Bitcoin се възвръща

След като изгуби 50% единствено за шест дни, и от рекордните 19900 $ падна до 10718 предишния петък, криптовалутата възвръща позиции последните сесии. За разлика от други активи Bitcoin се търгува 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. В сряда по обед цената му се увеличи с към 4% до 15 600 $, като би трябвало да се има поради, че е мощно волатилна. За година тя се е повишила с 1500% и провокира един от най-големите спекулативни ползи в търсене на новия Клондайк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР