Световните достижения в чернодробната хирургия се прилагат в Александровска“ болница“.

...
Световните достижения в чернодробната хирургия се прилагат в Александровска“ болница“.
Коментари Харесай

Световните достижения в чернодробната хирургия се прилагат в „Александровска“ болница

„ Световните постижения в чернодробната хирургия се ползват в „ Александровска “ болница “. заяви доктор Елена Арабаджиева, експерт в Отделението по гастро-интестинална, хепато-билиарна и панкреатична хирургия и основен административен доктор на Клиниката по обща хирургия – I-ва хирургия, във връзка на сполучливо прилаганите от екипа флуоресцентно- и ехографски-навигирана чернодробна хирургия, а също и най-съвременни способи, изследващи количествено функционалния потенциал на черния дроб.

Чрез тях, както и с опцията за използване на предоперативна 3D компютър-томографска симулация се усъвършенства диагностично-лечебният метод при пациенти с чернодробни тумори, което е обвързвано освен с понижаване на следоперативните затруднения и смъртността, само че и с повишение на резектабилността.

Едно от най-сериозните затруднения, които могат да зародят след резекция на черния дроб, е следоперативната чернодробна непълнота, чиято поява е тясно обвързвана с размера и функционалния потенциал на остатъчния черен дроб. Затова основен фактор е точната оценка на чернодробната функционалност. Изследването на статичните чернодробни индикатори (AST, ALT, билирубин, албумин, GGT) би могло да даде информация за отсъствието или наличието на чернодробно увреждане, само че не може да даде количествена оценка за чернодробната функционалност.

Динамичните проби на чернодробната функционалност са по-чувствителни и обезпечават качествена и количествена оценка на функционалния потенциал на черния дроб. В международен мащаб най-популярният способ е посредством потреблението на несъмнено контрастно вещество, което има свойството и да флуоресцира. То се отделя непроменено и съвсем изцяло (97%) в жлъчния сок. Токсичността е извънредно ниска, като алергичните реакции и страничните резултати са докладвани в периодичност под 1/40000 случая.

Лесно осъществим способ за оценка на чернодробната функционалност е спектрофотометрично установяване на концентрацията на контрастното вещество в кръвта, на 15 мин. след приложението му. Методът се ползва в Клиниката по обща хирургия – I-ва хирургия, взаимно с Клинична лаборатория към УМБАЛ „ Александровска “.

Показанията за използване на теста са:

оценка на функционалния чернодробен запас при пациенти, при които следва чернодробна резекция (методът е изключително скъп при пациенти с подлежащо чернодробно страдалчество – цироза, стеатоза);

прогнозиране на следоперативните затруднения при чернодробната хирургия;

оценка на чернодробната функционалност на донора/кадаверичния черен дроб при обмисляне на чернодробна трансплантация;

неинвазивна оценка на порталната хипертония и вариците на хранопровода;

ранна функционална оценка на графта след чернодробна трансплантация.

Измерването на размера на бъдещия чернодробен излишък при пациенти, планувани за чернодробна резекция, се прави посредством компютърно-томографско или магнитно-резонансно проучване (волуметрия). Сериозните следоперативни затруднения при чернодробните резекции биха могли да се дължат и на пострадване на съдови структури по време на интервенцията, изключително в случаите с налични вариации на кръвоснабдяването на черния дроб или при непосредствена непосредственост на туморните лезии до огромни кръвоносни съдове. За справяне с тези проблеми, както и за възстановяване визуализацията на тумора и осъществяването на волуметрия, влиза в основание потреблението на предоперативната 3D компютър-томографска симулация, с която Клиника по обща хирургия – I-ва хирургия разполага.

Флуоресцентно - направляваната чернодробна хирургия е най-новата процедура в Клиниката по обща хирургия на УМБАЛ „ Александровска “. Флуоресценцията интраоперативно се открива от профилирана камера и по-късно се предава на общоприет екран, което дава опция за идентифициране на анатомични структури, където багрилото е налично (т.е. жлъчни пътища, съдове, лимфни възли, тумори). Злокачествените тумори на черния дроб задържат флуоресциращия контрастност, което ги прави добре забележими и улеснява резекцията им в отрицателни граници. От друга страна, методът дава опция за разкриване интраоперативно на спомагателни лезии, неустановени при предоперативните образни проучвания. Чрез интраоперативно използване на контраста през клон на порталната вена ясно се пресъздават границите на порталните сегменти, които не са добре дефинирани посредством стандартните способи, като дава опция да се разпознават и районите с нарушен венозен отток. По този метод се улеснява осъществяването на анатомична чернодробна резекция и се усъвършенстват резултатите при резекциите, които биха могли да доведат до венозна оклузия (запушване) в остатъчния черен дроб. Друго преимущество на метода е, че усъвършенства и визуализацията на жлъчната система, изключително при сложни холецистектомии (отстраняване на жлъчка, лапароскопски или отворени) и в хода на чернодробни резекции като флуоресценцията разрешава ясно разграничение сред жлъчната система и близките тъкани.

Ехографски-навигираната чернодробна хирургия, прилагана сложно с описаните нагоре способи в практиката на Клиника по обща хирургия– I-ва хирургия, УМБАЛ „ Александровска “, усъвършенства идентифицирането на чернодробните кръвоносни съдове и надлежно отстраняването на туморните маси, които се намират наоколо до тях, в това число тези, ситуирани в дълбочина. По този метод може да се резервира повече здрав чернодробен паренхим при осъществяване на едноетапни интервенции, изключително в случаите с съществуване на голям брой лезии, при които осъществяването на анатомична резекция е невероятно.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР