Световните агенции разпространиха състава на новия кабинет на Франция, оглавяван

...
Световните агенции разпространиха състава на новия кабинет на Франция, оглавяван
Коментари Харесай

Обявиха новия състав на френското правителство

Световните организации разпространиха състава на новия кабинет на Франция, ръководен от премиера Жан Кастекс. Той се състои от 16 министри и 14 вице-министри.
Жан-Ив Льо Дриан остава на поста министър на външните работи и в новото държавно управление, разгласи през днешния ден генералният секретар на Елисейския замък Алекси Колер.
Льо Дриан е началник на френската дипломация от началото на мандата на Еманюел Макрон през 2017 година Смятан е за един от ветераните в изпълнителната власт на страната. До 2012 година сегашният външен министър в продължение на 5 години оглавяваше министерството на защитата на Франция.
Поста си министър на въоръжените сили в новия кабинет резервира и Флоранс Парли, която ръководеше военното ведомство през последните 3 години.
Министър на вътрешните работи е Жералд Дарманен, заемал преди този момент поста министър на държавните финанси.
Брюно Ле Мар остава в държавното управление на поста министър на стопанската система и финансите.
С културната политика на Франция ще се занимава Розлин Башло, която беше член на държавното управление по време на президентския мандат на Никола Саркози.
За министър на екологичния преход е назначен ръководителят на парламентарната комисия по стабилно развиване Барбара Помпили.
Бившият еко министър Елизабет Борн поема моста на министър на труда.
За министър на правораздаването е назначен юристът Ерик Дюпон-Морети, който в никакъв случай до момента не е заемал министерска служба. Той е самобитен рекордьор в историята на френското правораздаване със извоюваните от него 145 каузи до началото на 2020 година
Ерик Дюпон-Морети се занимава също и с интернационалните каузи и от февруари тази година беше един от юристите на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Той настоя френските управляващи да дават политическо леговище на Асанж, наблягайки, че част от структурите на Уикилийкс са във Франция, която се счита за родината на човешките права.
По традиция, министърът на правораздаването във Франция е един от старшите членове на кабинета.
Съгласно поетия от президента Макрон ангажимент, в държавното управление е непокътнат салдото сред половете.
Новият министър председател на Франция Жан Кастекс беше назначен от Макрон на мястото на Едуар Филип, откакто досегашният министър-председател беше определен за кмет на Хавър – един от огромните пристанищни и настоятелен центрове на Франция.
Анализаторите чакат Кастекс, който е съвсем изцяло чужд за французите, да се опита да напредне бързо и уверено, с цел да убеди скептиците, че е верният избор за поста.
Основна задача на новото държавно управление ще бъде възобновяване на стопанската система и обществената сфера, пострдали вследствие пандемията от ковид. Друга значима задача ще бъде опазването на околната среда, развиването на френската просвета и отбрана на европейския суверенитет.
Очаква се в околните месеци Еманюел Макрон да показа в детайли програмата за идните месеци в телевизионно изявление в деня на националния празник на Франция – 14 юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР