Световни рекорди на Гинес“ (на английски: Guinness World Records), позната

...
Световни рекорди на Гинес“ (на английски: Guinness World Records), позната
Коментари Харесай

Излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес

„ Световни върхове на Гинес “ (на британски: Guinness World Records), позната до 2000 година като „ Книгата за върхове на Гинес “ (The Guinness Book of Records), е годишен указател, съдържащ сбирка интернационално приети международни върхове, включвайки както човешки достижения, по този начин и естествени крайности. Самата книга държи върха за най-продавана авторска поредност книги.
На 4 май 1951 година, сър Хю Бивър, заемащ поста шеф на пивоварната Гинес, е на ловджийско събиране на пристанището Уексфорд на река Слейни в графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен е в спор: коя е най-бързата дивечова птица в Европа, Златистата младоженка или яребицата. Същата вечер в Касълбридж Хаус той схваща, че не е допустимо да се разбере отговора на разногласието единствено посредством проучване на справочната литература.
 Подпален е Партийният дом в центъра на София Подпален е Партийният дом в центъра на София
През лятото на 1990 година в Партийния дом се намира клубът на Българска социалистическа партия, а площадът в близост е средище на цивилен митинги, измежду които палатко...
Бивър схваща, че несъмнено доста сходни въпроси се повдигат всяка вечер в хилядите кръчми в Британия и Ирландия, само че няма книга, която да позволи тези разногласия, и схваща, че книга, предоставяща тази информация, би могла да стане известна.
Идеята му става действителност, когато един чиновник на пивоварната, Кристофър Чатауей, предлага на Бивър двама братя – свои другари, които имат детективска организация в Лондон. Бивър ги наема да основат първия алманах, който по-късно се трансформира в Книгата за върхове на Гинес. Първият вид е отпечатан през август 1954 година в 1000 копия, които биват раздадени.
След основаването на книгата изданието от август 1955 година доближава върха на английската ранглиста за най-продавани книги още преди Коледа. „ Беше просто пазарен подарък, а не нещо, от което се вършат пари “ твърди Бивър. Но на идната година единствено в Съединени американски щати са продадени 70 000 копия.
След изненадващо положителните продажби книгата стартира да се преиздава, като най-после се стига до настоящото състояние – по една нова редакция всяка година, издавана през октомври, с цел да съвпадне с интервала на извършване на покупки за Коледа. Братята Макуиртър не престават да я издават в продължение на дълги години. Единият от братята е погубен от Ирландската републиканска войска през 1975 година Другият взе участие в телевизионно шоу, в което деца му задават въпроси за разнообразни международни върхове.
 Открит е курортният комплекс Албена Открит е курортният комплекс Албена
Албена е ваканционно населено място на Черно море, ситуирано в Североизточна България. Намира се в община Балчик, област Добрич. То е намерено...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР