Световни лидери ще събират днес на виртуална конференция помощи за

...
Световни лидери ще събират днес на виртуална конференция помощи за
Коментари Харесай

Световна конференция ще събира днес помощи за Ливан

Световни водачи ще събират през днешния ден на виртуална конференция помощи за потърпевшата ливанска столица след огромната детонация, която опустоши Бейрут във вторник. Инициатор на срещата е Франция, която получи поддръжка от Организация на обединените нации. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че ще се причисли към диалозите.

Експлозията аргументи гибелта на минимум 158 души починали, 5000 бяха ранени, 300 000 останаха бездомни.

Вчера няколко хиляди души излязоха на улиците, като полицията употребява сълзотворен газ по хвърлящите камъни протестиращи. Някои от стачкуващите щурмуваха постройките на най-малко четири министерства. Те считат, че управляващите са показали незаконна немарливост, като са оставили хилядите тонове амониева селитра на предпазване 6 години в пристанищен склад. Според тях това е разследване на корупцията по високите етажи на страната.

В телевизионно послание ливанският министър председател Хасан Диаб съобщи, че ще изиска предварителни избори като излаз от рецесията. Въпросът ще бъде разискван от кабинета в понеделник.

Ливан към този момент беше изпаднал в дълбока икономическа рецесия и се бореше да се оправи с пандемията от ковид преди детонацията на пристанището в Бейрут.

Френският президент Еманюел Макрон посети ливанската столица в четвъртък и разгласи, че ще поеме уговорката да координира интернационалната помощ за страната.

В изказване на президентския замък на Франция се споделя, че конференцията в неделя " ще има за цел да активизира главните интернационалните сътрудници на Ливан и да провежда и координира незабавната поддръжка от интернационалната общественост ".

Всички представители на държавите-членки на Европейския съюз, Китай, Русия, Египет, Йордания и Обединеното кралство ще вземат участие, като доста други са поканени да участват.

В поредност от известия в Туитър президентът Тръмп съобщи, че е обсъждал „ пагубното събитие “ в Бейрут с президента на Франция Макрон и ще се причисли към диалога. " Всеки желае да помогне! ", написа Доналд Тръмп.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР