Световната №1 в тениса Ига Швьонтек спечели третата си титла

...
Световната №1 в тениса Ига Швьонтек спечели третата си титла
Коментари Харесай

Ига Швьонтек триумфира с трета титла от Големия шлем

Световната №1 в тениса Ига Швьонтек завоюва третата си купа от Големия шлем, откакто победи на Ю Ес Оупън. Полякинята завоюва финала против Онс Жабер с 6-2, 7-6(5) в напрегната борба, която продължи час и 53 минути.

Швьонтек е първата полякиня с купа от Ню Йорк. Преди нея Ядвига Йенджейовска бе играла край през 1937 година, само че го загуби. Освен това Ига е най-младата трикратна шампионка в Шлема от Мария Шарапова през 2008 година.

В същото време тунизийката Жабер пропусна да стане първата африканка с купа от Шлема, като губи втори следващ край след този на Уимбълдън от Елена Рибакина по-рано тази година.

В първите три гайма на срещата Швьонтек изгуби единствено две точки. Жабер върна интригата, успявайки да понижи изоставането си на 2:3 гейма. След това обаче международната №1 затвърди превъзходството си, като не разреши на съперничката да вземе нито гейм повече. Вторият сет стартира по същия метод, като Швьонтек още веднъж поведе 3:0. Африканката този път съумя да докара сета до тайбрек, само че международната номер едно резервира хладнокръвие и завоюва сета и мача.

За купата шампионката ще получи $2,6 милиона от наградния фонд и ще завоюва 2000 точки за ранглистата. Жабер ще добави 1300 и $1,3 милиона.

„ Седмиците преди Ю Ес Оупън бяхам ного сложен интервал за мен, само че се веселя че съумях да се оправя, както и че устоях на стотиците изкушения в Ню Йорк през тези две седмици. Онс е необикновен състезател и изживява мощен сезон. Мисля, че сме едвам при започване на едно доста забавно съревнование, в което тя също ще завоюва някои от идващите мачове. Бих желала да поздравя нея и екипа и за тяхната пристрастеност и отдаденост “ – сподели Швьонтек.

„ Какво значи триумфът ми за Полша? Нямам визия. Ще схвана, когато се прибера. Хубаво е, че тенисът става все по-популярен в моята страна и от ден на ден деца се занимават с този спорт. Знам, че дублирам това, което сподели Онс, само че е по този начин. Всички ние се опитваме да сме положителни хора и почтени образци за подражателство. Накрая, само че не на последно място, би трябвало да благодаря и на моя екип. Те по-добре от всички знаят какъв брой мъчно ми беше през последните седмици. Те са по-умни от мен и постоянно знаят какво да вършим, въпреки че аз съм огромен дебелоглав и не е елементарно да се работи с мен. Благодарна съм им за всичко, тъй като без тях нямаше да съм толкоз добре готова и в никакъв случай нямаше да стигна дотук “ – добави трикратната шампионка от Големия шлем. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР