Световната здравна организация за първи път включи преумората в своята

...
Световната здравна организация за първи път включи преумората в своята
Коментари Харесай

СЗО: Преумората е болест

Световната здравна организация за първи път включи " преумората " в своята Международна подредба на заболяванията (ICD), която се употребява необятно като пример за диагностика и здравни застраховки.


Решението, реализирано по време на Световната здравна асамблея в Женева, която завършва във вторник, може да помогне да се постави завършек на десетилетия диспути сред специалисти за това по какъв начин да се дефинира преумората и дали би трябвало да се смята за здравно положение, предава Агенция Франс Прес.

В последната актуализация на своя азбучник с заболявания и пострадвания по света, СЗО дефинира преумората като " синдром, концептуализиран като резултат от продължителен стрес на работното място, за който не са взети съответни ограничения ". Според нея синдромът се характеризира с три измерения: „ 1) възприятие на привършване на силата или безсилие, 2) ментално разграничаване от работата или усеща на негативизъм или цинизъм, свързани с работата и 3) понижена професионална успеваемост ”.

" Преумората се отнася съответно за явленията в професионален подтекст и не би трябвало да се ползва за разказване на опит в други области на живота ", съгласно класификацията.

Актуализираният лист на ICD, наименуван ICD -11, беше направен предходната година след рекомендации на здравни специалисти от целия свят и бе утвърден в събота.

" Това е първият път, в който " преумората е включена в класификацията “, съобщи представителят на СЗО Тарик Ясаревич пред кореспонденти.

ICD -11, който ще влезе в действие през януари 2022 година, съдържа няколко други допълнения, като класифицирането на „ завладяващото полово държание “ като психологично разстройство. За първи път обаче той признава видео игрите като пристрастяване, описвайки ги дружно с хазарта и опиатите като деяние на кокаин.

Актуализираният лист отстранява в това време транссексуалността от листата с психологични разстройства, като вместо това го включва в главата „ условия, свързани със половото здраве “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР