Световната здравна организация (СЗО) заяви в неделя, че маймунската шарка

...
Световната здравна организация (СЗО) заяви в неделя, че маймунската шарка
Коментари Харесай

СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в неделя, че маймунската шарка съставлява " сдържан риск " за цялостното публично здраве на световно равнище.

Изявлението бе направено, откакто случаите са докладвани в страни, където заболяването нормално не се открива.

" Рискът за публичното здраве може да стане висок, в случай че този вирус се утвърди като човешки патоген и се популяризира в групи с по-висок риск от тежки болести като дребни деца и имуносупресирани хора ", сподели СЗО.

Към 26 май са обявени общо 257 доказани случая и 120 хипотетични случая от 23 държави-членки, които не са ендемични за вируса, се споделя в изказване на здравната организация.

Засега няма данни за смъртни случаи.

СЗО сподели също, че неочакваната поява на маймунска шарка едновременно в няколко неендемични страни допуска неоткрито предаване за известно време и скорошни засилващи се събития.

Агенцията добави, че чака да бъдат докладвани повече случаи, защото наблюдението в ендемични и неендемични страни се уголемява.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което нормално протича леко и е ендемично в елементи от Западна и Централна Африка. Разпространява се посредством непосредствен контакт, тъй че може да бъде относително елементарно овладян посредством ограничения като самоизолация и хигиена.

Повечето от обявените до момента случаи са открити в Обединеното кралство, Испания и Португалия.

" Огромното болшинство от обявените до момента случаи нямат открити връзки за пътешестване до ендемична зона и са показани посредством първична помощ или услуги за полово здраве ", сподели организацията на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР