Световната здравна организация (СЗО) във вторник прие резолюция, която обещава

...
Световната здравна организация (СЗО) във вторник прие резолюция, която обещава
Коментари Харесай

СЗО с резолюция за достъпна за целия свят ваксина

Световната здравна организация (СЗО) във вторник одобри резолюция, която дава обещание интернационално съдействие за обезпечаване на ваксини на налични цени посредством ограничение на патентите, съобщи Агенция Франс Прес.

Незадължителната резолюция беше препоръчана от членки, измежду които Япония и Европейския съюз, само че Съединени американски щати не са били от тях.

СЗО прегледа механизма за наложително лицензиране според съглашение на Световната комерсиална организация (СТО), при което държавно управление, изправено пред пандемия или друга незабавна обстановка, разрешава на трета страна да употребява патентовани технологии без единодушието на притежателя на патент. Таксата за лиценз може да бъде понижена и да не е в размер на нормалните 50 %.

Привържениците на резолюцията, която включва също Австралия, Индия, Индонезия и Южна Корея, се тормозят, че производителят на медикаменти, който създава първата коронавирусна ваксина, ще монополизира пазара посредством патента си. Определянето на висока цена би направило неосъществим достъпът за по-бедните страни, където вирусът бързо се популяризира.

С представянето на резолюцията СЗО цели да изпрати единно обръщение от интернационалната общественост.

Припомняме, че няколко страни към този момент създават ваксини и са на равнище проби върху хора. За да доближи до пазара обаче, на продукта ще е нужна година. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР