Световната здравна организация (СЗО) свика среща на комисията за извънредни

...
Световната здравна организация (СЗО) свика среща на комисията за извънредни
Коментари Харесай

СЗО със спешно заседание заради новия вирус в Китай

Световната здравна организация (СЗО) свика среща на комисията за изключителни обстановки, във връзка мистериозния вирус, който болести стотици в Китай, съобщи БГНЕС.
Болестта, която е сходна на Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС), беше открита в началото в град Ухан, само че към този момент се разпростря в други градове и даже прилежащи страни. През 2002-2003 ТОРС лиши живота на най-малко 650 души в Китай и Хонконг по време на огромна зараза.
В момента доказаните случаи на новия ковид са 218, като в понеделник здравните управляващи в Китай оповестиха откриването на още инфектирани хора. За първи път бяха регистрирани случаи в Пекин и Шанхай - двете най-големи метрополии в страната. Досега от заболяването са умряли трима души.
Учените бързат да открият по какъв начин се предава вируса, като се счита че пазар за морска храна в Ухан е мястото, от което е тръгнала болестта. Засега има удостоверение, че заболяването се предава от човек на човек. Джонг Наншан, прочут вирусолог в Китай, който оказа помощ да бъде открит мащаба на епидемията през 2002-2003 споделя, че няма потребност инфектираните да са пътували до Ухан, тъй като заболяването явно се предава от човек на човек.
Досега 14 медицински служащи, третирали инфектирани пациенти, също са прихванали вируса.
Комисията за изключителни обстановки на СЗО ще се събере в Женева в сряда (22 януари), с цел да реши дали да бъде оповестена опасност за публичното здраве в интернационален мащаб. По-рано СЗО разгласи, че вирусът наподобява има скотски генезис и в действителност са регистрирани излъчвания от човек на човек при непосредствен контакт.
Град Ухан има 11 милиона поданици и съставлява основен транспортен център, изключително по време на празнуването на Китайската нова година - най-голямата краткотрайна миграция на хора на света. Тя стартира по-късно тази седмица, като се чакат над 670 милиона пътувания.
През идната седмица от летището в Ухан ще излетят 2131 полета, като най-малко 205 от тях са интернационалните.
В понеделник президентът на Китай Си Дзинпин за пръв път разяснява болестта, като сподели, че сигурността на хората би трябвало да е приоритет номер едно, а " информация за епидемията ще бъде оповестена навременно и ще се ускори интернационалното съдействие. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР